Проблемні питання осіб з особливими потребами вирішували на «круглому столі» у Вінниці

1 28 1 5 2 2. інвалідів

  1 28 1 5 2

Турбота про людину завжди буде головним завданням державних соціальних служб, а турбота про людей, які потребують додаткової уваги, зокрема людей з інвалідністю, учасників антитерористичної операції – найбільшим пріоритетом в роботі. Вінницька обласна служба зайнятості ніколи не стояла осторонь та активно долучалась до співпраці з усіма зацікавленими сторонами щодо вирішення питань організації зайнятості таких осіб.

За результатами підписання Меморандуму про співпрацю та взаємодію між Державною службою зайнятості, Фондом соціального захисту інвалідів, Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, Українським товариством глухих, Українським товариством сліпих та Всеукраїнською організацією інвалідів «Союз організацій інвалідів» у Вінницькому обласному центрі зайнятості відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Організація взаємодії щодо безперешкодного працевлаштування та інтеграції інвалідів та учасників антитерористичної операції в суспільство. Презентація проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного управління у сфері зайнятості населення та соціального страхування на випадок безробіття»».

Участь у заході взяли представники структурних підрозділів облдержадміністрації, Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції у Вінницькій області, Вінницького обласного військового комісаріату, громадських організацій, установ та навчальних закладів регіону.

Відкрив засідання директор обласного центру зайнятості Анатолій Олійник. Він акцентував увагу присутніх на важливості проблеми працевлаштування та надання адресних послуг таким людям, розповів, що за сприяння обласної служби зайнятості протягом семи місяців поточного року знайшли роботу 494 інваліди. Зокрема 13 осіб з інвалідністю отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю для відкриття власної справи, 19 – взяли участь в громадських роботах, 101 – в роботах тимчасового характеру, для 118 таких осіб організовано професійне навчання.

Для удосконалення і підвищення результативності соціальних послуг, які надає державна служба зайнятості, провели анонімне анкетування серед учасників АТО, що зареєстровані як безробітні у Вінницький обласній службі зайнятості. Із 119 респондентів: 27,7% – готові негайно приступити до роботи або навчання, а 22% – не раніше ніж через півроку, 31% – схильні змінити професію, 70% – зорієнтовані на рівень заробітної плати понад 3,0 тис. грн.; 15% – потребують психологічної допомоги.

Надання психологічної допомоги та адаптація на ринку праці таких громадян викликала бурхливе обговорення серед учасників заходу, адже психологічний стан людини, яка повернулась із зони конфлікту надзвичайно важливий. Тому визначили ряд проблемних питань, які стосуються учасників антитерористичної операції, а саме: необхідність психологічного супроводу демобілізованих з АТО, які проходять професійне навчання в навчальних закладах, де відсутні психологи; необхідність фахової допомоги кризових психологів (психіатрів та ін.) щодо їх адаптації в умовах мирного життя, в тому числі з метою профілактики та подолання посттравматичних стресових розладів шляхом проведення групових консультацій, відповідних тренінгів; забезпечення в найкоротші терміни призначення допомоги по безробіттю у належному розмірі, з урахуванням грошових виплат за період участі в АТО.

Представник Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції у Вінницькій області Олексій Бабич вніс пропозицію щодо потреби у визначенні єдиного координатора для узгодження дій органів влади та громадськості у вирішенні всіх проблем демобілізованих військових – учасників антитерористичної операції.

Також порушувалося питання щодо необхідності запровадження стимулів та компенсацій роботодавцям, які працевлаштовують квотні категорії громадян. Голова Вінницького осередку Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів» Віталій Діденко запропонував внести додаткову податкову пільгу у розмірі 15% за працевлаштування кожного учасника АТО.

У свою чергу, перший заступник директора обласного центру зайнятості Світлана Аляб’єва інформувала, що новим Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування державного управління у сфері зайнятості населення та соціального страхування на випадок безробіття» передбачено стимули для роботодавців, та презентувала проект цього Закону України.

  1 28 1 0 1

  1 28 1 12 3

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА

Вінницька ОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*