На Закарпатті людям із фізичними вадами забезпечують повноцінне життя

1 20 8524l 2. особливими потребами, реабілітації

  1 20 8524l 1Чи не одвічне питання, інтеграції людей з с особливими потребами, розширює перелік пунктів. Від побутових: пандусів, адаптованого транспорту, пішохідних переходів, до освіченості – навчання у вишах, працевлаштування, суспільна затребуваність. І, якщо комфорт пересування найбільше залежить від фінансової спроможності, то в іншому випадку, як не дивно, найлегше зарадити словом.

Комунікаційні здібності людям з особливими потребами допомагають пристосуватись. Адже, нерідко саме розмовний бар’єр стає вирішальним. Учасники спільного великого процесу – адаптації інвалідів, чітко усвідомлюють – сидячи склавши руки, проблему з місця не зсунеш.

Одним із найефективніших методів Закарпатський регіональний центр соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації “Вибір”, вважає проведення круглих столів. Щорічно спеціалісти обговорюють як знайти адекватну роботу, що зробити, аби робоче місце було гідним і добре оплачуваним. Окрім працевлаштування, переймаються і питанням житла, навчання, студентської практики, стажування тощо. Як правило, глобальні справи вирішити самотужки не можливо. Тому, до благородної місії долучаються і громадські організації, і по окремі активісти, і, звісно ж, представники органів влади. “Все – заради підтримки людей з особливими потребами, – каже директор центру “Вибір” Василина Марко. – Надаємо їм різноманітні консультації, тренінги, семінари, які, на наш погляд, просто полегшують їм життя. Тобто, це різноманітні заходи індивідуального характеру, це групові тренінги. Надаємо дуже багато інформації і люди, які бажають реалізувати себе (молоді люди з числа студентів) вони мають змогу це зробити”.

У питанні освіченості, основним напрямком визначено стажування. Адже, перше місце роботи має всі шанси стати постійним. Відтак, посильна допомога, як-от написати резюме, пройти співбесіду, вміти себе презентувати і не боятись проявляти професійні якості, потрібна як ніколи. Адже, загальновідомо, що людям з інвалідністю подекуди не вистачає віри в себе і підтримки інших. Окрім того, громадські організації проводять бесіди і з роботодавцями, аргументуючи необхідність адекватного працевлаштування людей з особливими потребами. Підтримують центр “Вибір” і обласні чиновники. “Торік на потреби організації спрямували близько 50-ти тисяч гривень, – зазначає заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Сербайло. – Депутати обласної ради всіляко підтримують пропозиції, ініціативи, в даному випадку, центру “Вибір”, і в тому числі, виділяють кошти на їх діяльність. Ми беремо участь майже у всіх заходах, які проводить цей центр. І хотів би відзначити, що якби всі існуючі в нас громадські організації, працювали б так активно, то, напевно, громадянське суспільство було б створено набагато швидше”.

А от Михайло Синиця на порозі центру “Вибір” з’явився відносно недавно. Нині зізнається, по допомогу звертається частенько. Здобувши професію фахівця фізичного виховання і спорту, хлопець не міг знайти роботу. Тоді у нагоді став центр вибір. “Шукали мені роботу, допомогли стати на облік у міський центр зайнятості. Багато в чому допомагають. Будь-які питання, що у мене виникають, я можуть з ними звернутись до центру “Вибір”. У всіх сферах там мені нададуть допомогу. Взагалі, вони консультують у різних напрямках, допомагають вступити до вузу на навчання, працевлаштуватись опісля закінчення вишу та багато іншого”, – розповів Михайло.

Молода дівчина Юлія Сафро, центр “Вибір” вважає ледь не другою домівкою. Тут до неї особливе ставлення, всебічна підтримка і саме тут вона знайшла справжніх друзів: “Я готувалась до вступу на біофак УжНу, у 2008-2009 рр., навчалась у ПТУ за спеціальністю “бухгалтер”, закінчила курси при МАУПі, також пройшла курси у центрі “Вибір”. Ось, вже понад 10 років тут я працюю волонтером. Вони мені дуже допомогли із навчанням. Також, завдячуючи центру “Вибір”, я працевлаштована”, – усміхаючись, каже волонтер Юлія.

Про тісну співпрацю із центром реабілітації говорять і в обласному департаменті соціального захисту населення. Зокрема, готуються до виконання регіональної програми “Турбота” цього року. Також на Закарпатті діють програми працевлаштування людей з інвалідністю, забезпечення їх технічними засобами реабілітації, безперешкодного доступу до державних закладів тощо.

Заступник директора департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА В’ячеслав Микулець розповідає: “Людям з особливими потребами треба допомагати всілякими способами. До прикладу, якщо говорити про працевлаштування, то обов’язковою має бути поінформованість щодо вакантних місць. Мова йде про тих, хто шукає роботу. Разом з тим, про вакантні посади доводимо до відома на місцях (у містах, районах, селах). Крім того, співпрацюємо із різними підприємствами. До прикладу, одна із Мукачівських фірм запрошує на роботу людей з особливими потребами. Таку інформацію ми отримали нещодавно, і зараз готуємо людей на вакантні місця. Разом з тим, треба розуміти і стандартні ситуації. У роботодавця є свої вимоги, а в шукачів роботи – свої. Враховувати потрібно всі. Відповідно, треба шукати компроміс, що задовольнить потреби обох сторін”.

У боротьбі за справедливість – одній людині важко. Особливо складно, якщо це людина з фізичними вадами. Попри все, це також індивід, котрий має право на повноцінне життя.

Євгенія Фанта для Ужгород.net.ua

УЖГОРОД.net.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*