До відома батьків дітей-інвалідів

1 05 4 deti04 2. реабілітації

В Донецькій області мешкає понад 13 тис. дітей-інвалідів, з них біля двох тисяч раннього віку. В сім’ях виховується діти, які внаслідок важкого захворювання потребують постійного медичного спостереження, проведення відповідних лікувально-реабілітаційних заходів. Своєчасне проведення медичної реабілітації та педагогічної корекції таким дітям сприятиме не лише попередження дитячої інвалідності та смертності, але й ранній профілактиці соціального сирітства. Законом України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» передбачено проведення ранньої медичної реабілітації дітям.

На виконання Державної цільової програми реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, Указу президента України від 16.12.2011 «Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні», з метою забезпечення дітей-інвалідів та дітей з відхиленнями у стані здоров’я раннього віку, реабілітаційними заходами у складі чотирьох будинків дитини області, що мають добру матеріальну технічну базу, реабілітаційне обладнання, апаратуру та кваліфікований персонал, створені відділення реабілітації на 100 ліжок.

Відділення реабілітації відкритого типу організовані у складі будинків дитини:

Донецького обласного спеціалізованого (м. Донецьк, вул. Краснофлотська, б. 68-а, тел. (0622) 95-76-25)

Донецького міського спеціалізованого (м. Донецьк, вул. Засядька, б.10-а, тел. (062) 343-93-82)

Макіївського спеціалізованого (м. Макіївка, вул. Тереза, б. 2, тел. (062) 257-77-64)

Краматорського спеціалізованого (м. Краматорськ, вул. Дворова, б. 67-а, тел. (06264) 5-84-55).

До відділення реабілітації приймаються діти у віці від 0 до 4-х років із сімей з вродженими вадами опорно-рухового апарату, хворобою Дауна, затримкою психо-мовного та стато-моторного розвитку, розумовою відсталістю легкого та помірного ступенів, заїканням, хромосомними порушеннями, розладами артикуляції мови, ВІЛ-інфекцією, наслідками перенесених нейроінфекцій, аутизмом.

Термін проведення медико-соціальної реабілітації становить 45 днів, у разі потреби, за рішенням лікувально-консультативної комісії будинку дитини, термін перебування у відділені реабілітації може бути продовжений до 90 днів. За бажанням батьків впроваджені форми цілодобового перебування дитини або денний стаціонар.

Путівки до відділень реабілітації надаються в департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації (м. Донецьк, бул. Пушкіна, б.34-а, контактний телефон (062) 307-60-29) при наявності документів: заяви батьків або осіб що їх заманюють;копії свідоцтва про народження дитини; копії паспортів батьків, виписки з медичної документації дитини, копії індивідуальної програми реабілітації дитини-інваліда.

Утримання, харчування, медичне забезпечення, виховання та реабілітаційні послуги дітям здійснюються на бюджетній основі.

Донецька обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*