І навчання, і досвід роботи

1 06 13915435862059 2. реабілітації

  1 06 13915435862059 1У Вінниці створюють унікальне підприємство, яке забезпечить першим робочим місцем інвалідів

У Вінницькому міжрегіональному центрі професійної реабілітації інвалідів “Поділля” збільшилась кількість професій, які здобувають люди з обмеженими фізичними можливостями. Таких професій було 17, а з 2014 року стало 26. Крім того, після безкоштовного навчання “випускники” Центру зможуть отримати ще й досвід роботи – для цього готується соціально-економічна філія у Вінниці по вул.Матроса Кошки (поруч ринку “Урожай”).

За словами директора Вінницького міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів “Поділля” Романа Штогрина, цей проект – пілотний. Його вартість – 6 млн. грн., передбачається ремонт приміщення і закупівля спецобладнання.

– Ініціатором проекту зі створення транзитних робочих місць для людей з обмеженими фізичними можливостями є міністр соціальної політики Наталя Королевська, – розповів Роман Штогрин. – Випускники Центру на рік гарантовано отримають робочі місця, щоб удосконалити свої професійні навички. Я сам моніторив вакансії. Багато фірм потребують адміністратора, касира, менеджера з туризму, діловода, спеціаліста, який вирощує шампіньйони. Але… із досвідом роботи.

Одна з випускниць Центру – Наталя Ганзієнко. Починаючи з 10 років, у дівчини хворіють м’язи, самостійно пересуватись не може. Але може цілком професійно виконувати певну роботу, не пов’язану із ходьбою і сильними фізичними навантаженнями. Після навчання у Вінницькому національному технічному університеті Наталя за три місяці навчання у Центрі здобула професію “манікюрниця”.

– Умови у Центрі абсолютно комфорті. Навчаючись у технічному університеті, я піднімалась на 4-тий поверх без ліфта, а тут це не порівнюється. Тоді знайомі і подруги допомагали мені: я їм допомагала учитись, а вони мені підніматись. А при Центрі є гуртожиток, не кажучи про те, що усе інше теж пристосоване: душ, туалет, кімнати…

Для Наталі заняття манікюром, як вона каже, – це відпочинок. Паралельно дівчина навчається в аспірантурі, пише кандидатську. До цього викладала у Центрі економіку, а з початку 2014 року – “манікюр”.

– Трохи шкодую, що мало часу залишається, бо постійні клієнти телефонують, запитують, коли можна буде наростити нігті, – розповідає Наталя.

Вакантні місця для випускників Центру шукатиме окремий спеціаліст. Єдина умова навчання – щоб людина закінчила дев’ять класів.

Як розповідає Роман Штогрин, навчатись за спеціальностями Центру може людина з інвалідністю, якій на МСЕКу рекомендували індивідуальну програму реабілітації і дали “дозвіл” на навчання.

– Вона із медичним висновком, формою №086, відміткою про консультацію у центрі зайнятості звертається до районного відділу соціального захисту населення, яке дає направлення на навчання за робітничою професією, – пояснює Роман Штогрин.

Окрім того, Центр є унікальним, бо зосереджує у собі комплекс безплатних послуг: навчання, медичний супровід і психологічно-соціальну реабілітацію. Лише за 2013 рік пройшли професійну реабілітацію і здобули робітничу професію 200 осіб.

Довідка “Міста”

Адреса Центру: вул.Пирогова, 135-А, м.Вінниця, 21100, Україна;
тел. (0432) 68-02-61, 68-02-60;
факс: (0432) 55-47-10
e-mail:

Алла Штельмах

“Місто”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*