Запорізька область – на другому місці за показником реабілітації інвалідів

1 19 4 587424 2. мсек, реабілітації, інвалідність

  1 19 4 587424 1Стан організації та надання медико-соціальної експертної допомоги населенню в 2013 році розглянули спеціалісти Департаменту охорони здоров’я ОДА та керівники центрів та комісій МСЕК під час розширеної наради, яка відбулася в обласній державній адміністрації.

Медико-соціальну експертну допомогу населенню області надає обласний центр медико-соціальної експертизи, до складу якого входять 18 експертних комісій.

Протягом 2013 року обласним центром медико-соціальної експертизи було проведено 3075 засідань (у 2012 – 3041 засідання). Збільшилась кількість виїзних засідань – 624 проти 585 у позаминулий рік. Обласними комісіями проведено 1569 консультацій, 27 перевірок роботи первинних МСЕК та 6857 актів МСЕК.

За даними фахівців, первинний вихід на інвалідність на сьогодні залишається одним з найважливіших показників, що характеризують стан здоров’я населення.

У ході наради відзначалося, що протягом останніх років показник первинного виходу на інвалідність має стійку тенденцію до зниження. Приміром, торік показник первинного виходу на інвалідність знизився на 5,8 % – з 48,9 до 46,1 на 10 тисяч дорослого населення, а працездатного – на 2,2 % – з 51,2 до 51,9 на 10 тис.

Проте цей показник в області залишається вищий за середньоукраїнський на 0,9%. У той же час показник серед працездатного населення нижчий на 2,1% ніж у цілому по країні.

Найвищий показник первинного виходу на інвалідність спостерігається в Приморському, Токмацькому, Бердянському, Куйбишевському, Гуляйпільському, Оріхівському та Чернігівському районах. Найнижчий – у Кам’янсько-Дніпровському, Великобілозерському та Розівському районах.

Також учасники наради проаналізували показники первинного виходу на інвалідність по основних класах хвороб. Найбільш поширеними є хвороби органів кровообігу, новоутворення, хвороби кістково-м’язової системи, травми і отруєння.

Щодо реабілітації інвалідів медики відзначили, що Запорізька область посідає друге рейтингове місце серед областей України за показниками повної реабілітації та реабілітації інвалідів третьої групи. Показники реабілітації в регіоні виглядають так: повна реабілітація – 4,6%, часткова – 18%.

Серед позитивних тенденцій виділено те, що в останні роки знижується кількість відміни прийнятих рішень первинними МСЕК, що свідчить про покращення якості медико-соціальної експертної допомоги.

За підсумками обговорення відзначалося, що необхідно активізувати спільну роботу фахівців медико-соціальних експертних комісій з лікувально-профілактичними закладами, особливо в період їх реформування. Також доцільно разом з позаштатними спеціалістами Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації розробити плани профілактики інвалідності.

Управління у справах преси та інформації

Запорізька обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*