Впроваджують європейські підходи

1 16 5 lepskyj 2. мсек, реабілітації, інвалідів

Коли невелика делегація лікарів Черкаського обласного центру медико-соціальної експертизи повернулася з робочої поїздки до медичних закладів Польщі та Литви, їм було про що розказати колегам.

— Зрозуміла річ, — каже заступник головного лікаря центру Світлана Макаренко, — ми побачили найсучасніше медобладнання, повне технічне забезпечення медичних та соціальних служб, новітні розробки щодо реабілітації інвалідів. Утім, і нам було чим поділитися із господарями. Адже впродовж кількох останніх років ми також наполегливо працюємо над новими світовими стандартами у своїй галузі.

Насамперед, фахівці центру медико-соціальної експертизи ставлять перед собою завдання максимально використати різноманітні заходи реабілітації людей з особливими потребами і включити їх у повноцінне життя. Співпрацюючи з державними та громадськими організаціями, експерти дбають про навчання та працевлаштування інвалідів, їхню перекваліфікацію. Центр постійно проводить семінари, курси, конференції для волонтерів, працівників Червоного Хреста. До послуг людей з обмеженими фізичними можливостями постійно діюча гаряча лінія.

— Минулого року, — зазначив головний лікар — головний експерт Комунального закладу «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи Черкаської облради», заслужений лікар України Владлен Лепський, — наші фахівці склали понад тринадцять тисяч індивідуальних програм реабілітації інвалідів та здійснили комплекс заходів з контролю за їх виконанням.

Одне з болючих питань, котре довго не вдавалося вирішити у центрі, — це максимальне наближення послуг експертної служби до місць проживання хворих.

— А потім нам пощастило, — продовжує Владлен Володимирович. — Ми познайомилися з відомим німецьким меценатом Ервіном Кохом. Ця благородна людина вже понад двадцять років допомагає Черкащині, людям з особливими потребами. Центр розпочав тісну співпрацю з добродійником. За сприяння Ервіна Коха поліцейський відділок містечка Вюрцбург подарував нашій службі дев’ятимісний мікроавтобус «Мерседес». Тепер лікарі медико-соціальної експертизи мають можливість приїхати до хворого додому, оглянути його і скласти індивідуальну програму реабілітації.

Особливо затребуваною у центрі стала робота лікаря-психолога Анни Зубрило. До фахівця звертаються люди зі своїми тривогами, депресіями, страхами і завжди отримують кваліфіковану консультацію. До слова, досвідчений лікар Анна Зубрило і її колега, голова психіатричної МСЕК зі Сміли Олександр Шворак працювали у березні лікарями-волонтерами у складі мобільних медбригад на київському Майдані. Вони надавали консультативну психологічну допомогу не лише учасникам Революції Гідності, а й просто киянам, приїжджим людям.

Активна участь у громадських заходах та проектах — характерна риса всього колективу служби медико-соціальної експертизи. Лікарі та середній медичний персонал тісно співпрацюють, зокрема, з міським осередком всеукраїнської громадської організації «Союз Чорнобиль».

Велику увагу спільним акціям приділяє Владлен Лепський, адже він сам учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Разом з активістами колектив МСЕК опікується Соборним сквером у центрі Черкас, меморіальним знаком «чорнобильцям» та допомагає споруджувати капличку у пам’ять про жертовний подвиг ліквідаторів атомного лиха.

Напередодні Дня медичного працівника члени колективу МСЕК не лише привітають один одного зі святом, а й обов’язково вшанують своїх ветеранів. Подарують їм квіти, скажуть тепле слово. Така традиція служби.

Черкаська область

  1 16 5 lepskyj 1
Владлен Лепський з колегами

Фото автора

Людмила Задорожна

„Голос України”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*