Професійність, помножена на чуйність

1 20 8 Lepskyj 2. мсек, особливими потребами, інвалідності

20 жовтня — Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

Стереотип про установи медико-соціальної експертизи, де лікарі лише «комісують» хворих, давно застарів. Нині, у рамках чинного законодавства, структурні підрозділи департаментів охорони здоров’я ОДА, МСЕКи, не тільки виявляють ступінь обмеження життєдіяльності хворого, причину, час настання інвалідності, а й простежують компенсаторно-адаптаційні можливості, призначають комплекс реабілітаційних заходів.

— Показники первинної інвалідності прямо залежать від досконалості методів профілактики і діагностики, рівня надання медичної допомоги, своєчасності виявлення захворювань та ефективності лікування, — розповідає головний лікар комунального закладу «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи Черкаської обласної ради» Владлен Лепський. — Відповідно до наказу МОЗ України №743 від 02.11.2011 р. затверджено «Індикатори якості медичної допомоги», перший з яких — це первинний вихід на інвалідність.

— Вперше хворого, що подав документи до МСЕК, представляє голова лікарсько-консультативної комісії, — продовжує Владлен Володимирович. — За потреби на комісії може бути присутнім представник роботодавця. Для поліпшення надання медико-експертної та реабілітаційної допомоги, аналізу показників первинної інвалідності, ми регулярно перевіряємо карти часто- та довготривало хворих, а також достовірність медичної документації. З метою профілактики виходу на первинну інвалідність активно використовується продовження лікування за листком тимчасової непрацездатності.

Щоб зменшити рівень захворюваності населення, а водночас і знизити показники інвалідності, працівники обласного центру медико-соціальної експертизи плідно співпрацюють з головними позаштатними спеціалістами департаменту охорони здоров’я ОДА. Ця робота, вважають у центрі, дуже важлива.

Встановленням групи інвалідності медико-соціальна експертиза не закінчується, підкреслюють фахівці МСЕК. Від того, як буде використано реабілітаційний потенціал хворого, залежить його подальше життя і майбутнє.

— Ось чому найголовнішим завданням, яке ми ставимо перед собою, є реабілітація людей з особливими потребами, — наголошує Владлен Лепський. — Цей процес передбачає багато чинників: адаптацію до нових умов життя, долання психологічних бар’єрів тощо. У зв’язку з цим активно впроваджується наказ МОЗ України від 12.02.2013 року щодо забезпечення інвалідів та дітей-інвалідів технічними та іншими засобами. На жаль, у лікувальних закладах області відсутні фахівці, які б ефективно забезпечували взаємозв’язок між людьми з обмеженими фізичними чи розумовими можливостями та всіма зацікавленими сторонами реабілітаційного процесу.

Та все-таки, попри сутужність з розгортанням широкомасштабної реабілітаційної роботи, працівники центру шукають шляхи, аби допомогти людям з інвалідністю. До цієї категорії належать, зокрема, жінки, які пережили оперативне втручання з приводу раку молочної залози.

— Ця патологія, — розповідає голова спеціалізованої онкологічної медико-соціальної експертної комісії Оксана Теліженко, — є найпоширенішою і лідирує за локалізацією серед жіночого населення. Всі пацієнтки, котрі побороли хворобу, але мають певні ускладнення після оперативного лікування, потребують комплексу реабілітаційних заходів. На кожному засіданні комісії працює лікар-реабілітолог, який створює індивідуальну програму реабілітації хворого. Онкологічні хворі — це особливий контингент людей, які потребують особливого неупередженого ставлення до себе, — наголошує експерт. — Іноді проблема психологічного несприйняття хвороби, шоку переважує навіть фізичний біль. Тому робота лікаря-психолога МСЕК є актуальною і необхідною — вислухати, надати консультацію, слушну пораду з метою відновлення психологічного стану.

Прикметною рисою діяльності черкаського центру медико-соціальної експертизи є послідовна співпраця з громадськими організаціями. Щире бажання допомогти, індивідуальний підхід до людей з особливими потребами — це професійний і по-людяному небайдужий, чуйний стиль роботи колективу. Нещодавно, наприклад, завдяки ініціативі головного лікаря центру, заслуженого лікаря України Владлена Лепського вдалося об’єднати зусилля жіночих громадських організацій «Я не сама» та «Донна» зібрати кошти і придбати сучасний медичний апарат пресотерапії.

— Цей лікувальний пристрій вкрай необхідний для жінок, що мають післяопераційні ускладнення, — каже Оксана Вікторівна. — Тепер кожна пацієнтка, якій показаний пневмомасаж, може безплатно пройти цю процедуру в Соснівському територіальному центрі Черкас, у реабілітаційному комплексі для людей з особливими потребами в Умані.

У переддень Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на рак молочної залози, який відзначають 20 жовтня, працівники обласного центру медико-соціальної експертизи організували і провели нову доброчинну акцію. Цього разу на зібрані колективом кошти придбано апарат пресотерапії для територіального центру Золотоноші, для жінок-інвалідів, котрі потребують додаткового лікування. Цим кроком значно наблизилася реабілітаційна допомога не тільки для жительок цього міста та району, а й для всього Лівобережжя Черкащини.

Черкаська область

Фото надане обласним центром медико-соціальної експертизи.

  1 20 8 Lepskyj 1
Владлен Лепський (другий праворуч) під час вручення апарату пресотерапії в Золотоноші.

Людмила Задорожня

„Голос України”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*