«Реабілітація через творчість» (ФОТО)

1 11 2 MG 8746 2. ляльки-мотанки

  1 11 2 MG 8746 1Презентація виставки робіт Олександра Шума «Вишита молитва духу» та ляльки-мотанки «Прадавній оберіг» Наталії Бугай відбулась у Луцькій бібліотеці-філії №10.

Захід організований спільно з Волинською обласною благодійною організацією стомованих інвалідів «Астом-Волинь» в рамках програми «Реабілітація через творчість».

В цей день у бібліотеці було особливо святково, адже читальний зал прикрасили 28 вишиваних робіт майстра вишивки Олександра Шума та 165 робіт ляльки-мотанки майстрині народного мистецтва Наталії Бугай.

Ознайомитись з роботами Волинських майстрів запросили читачів бібліотеки, творчих людей міста, членів благодійної організації інвалідів «Астом-Волинь», членів громадської організацій «Переселенці Криму і Донбасу», слухачів «Центру освіти третього віку», який існує при ВІЄМі, членів Волинського туристичного клубу «Ми», громаду міста.

На заході були присутні і мали слово в. о. начальника міського управління охорони здоров’я Микола Якимчук, краєзнавець Іраїда Майданець, композитор Галина Васіна, голова Волинської організації товариства охорони пам’яток історії та культури Галина Марчук, члени літературно-мистецької студії «Зорі над Стиром».

Презентація виставки відбулась в надзвичайно позитивній атмосфері. Виступаючі зазначили, що такі творчі люди як Олександр Шум та Наталія Бугай творять історію.

Адже Олександр Шум вишив 50 робіт. Над кожною роботою працює 5-6 місяців. Це переважно ікони та 5 світських картин. Одна із останніх робіт присвячена усім героям, які загинули за єдину Україну. Представлена на виставці і свіжо вишита робота «Неупиваєма чаша». Кожна робота досконала і випромінює світло і добро, яке автор сіє серед людей.

В колекції Наталії Бугай представлені ляльки-мотанки оберегові, ляльки-травниці, тематичні (наприклад композиція в яку входить лялька-мотанка в образі Лесі Українки, Мавки, Лукаша, русалочки, потерчаток), обрядові ляльки створені до релігійних свят «Різдво Христове», «Коляда», «Великодня лялька», «Пасхальна голубка», «Маковійниця» «Трійця». «Купавка». «Покісниця», «Шестеручка», «Купавка», «Ведучка». Є ляльки-мотанки створені до кожної пори року «Горобинка», «Весна», ляльки-іграшки, сувенірні ляльки. Вони всі різні по розміру і конфігурації, виконані у стилі старовинних і сучасних вишиваних тканин. Особливо зворушливі ляльки-мотанки створені в образі України та лялька-мотанка «Наречена». Кожна лялька має своє призначення. Наприклад лялька подорожниця є оберегом подорожуючих. Майстриня у свої вироби вкладає душу, добрі помисли, з її теплих рук приємно мати такі обереги. А ще майстриня виготовила багато мотанок-оберегів в образі Ангелів для воїнів АТО.

Окрім виготовлення мотанок Наталія Бугай пише ліричні, патріотичні, дитячі вірші. На заході прозвучали пісні на слова Наталії, музику написала Галина Васіна у виконанні учнів загальноосвітнього закладу №18.

Виставка тривала у бібліотеці з 2 до 8 червня за адресою: Київський м-н, 13.

ФОТОРЕПОРТАЖ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*