В Україні розроблять національний план дій з питань реабілітації та допомоги особам з інвалідністю

1 16 6 54120129887741553 1 2. реабілітації, інвалідністю

  1 16 6 54120129887741553 1

07-11 грудня 2015 р. Україну відвідала оціночна Місія Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) з питань реабілітації та визначення стану осіб з інвалідністю.

До складу місії увійшли лікарі фізичної та реабілітаційної медицини світового рівня: професор Крістоф Гутенбруннер, офіційний представник Всесвітнього Товариства Фізичної та Реабілітаційної Медицини ВООЗ, д-р Клемен Граблевець, голова відділення нейрореабілітації Інституту реабілітації Університету Любляни (Словенія) та д-р Піотр Тедерко, голова відділення реабілітації медичного Університету Варшави (Польща). В роботі місії ВООЗ взяли участь заступник Міністра охорони здоров’я Віктор Шафранський, представники офісу ВООЗ в Україні, представники Міністерства соціальної політики та Міністерства науки і освіти.

Протягом п’яти днів перебування в Україні члени місії відвідали медичні та соціальні заклади, що надають послуги з реабілітації у Києві та Дніпропетровську, зустрілися із представниками Національної Асамблеї Інвалідів України. Місія провела попередню оцінку системи медико-соціальної експертизи та ознайомилася з роботою ДУ «Український державний НДІ медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ України», який залучений до збору статистичної інформації з питань інвалідності та реабілітації.

Основною метою перевірки було оцінити стан реабілітації осіб з інвалідністю в Україні, причин інвалідності, роботи реабілітаційних закладів, ознайомитись із системою надання реабілітаційної допомоги та умовами життя інвалідів.

Результатом роботи стане звіт з питань реабілітації та визначення стану осіб з інвалідністю в Україні, а також розробка національного плану дій з урахуванням ситуації в країні. За словами заступника Міністра охорони здоров’я Віктора Шафранського, до кінця цього року Україна отримає офіційний звіт та рекомендації експертів ВООЗ щодо поліпшення стану реабілітації та життя осіб з інвалідністю. Відтак попереду складна робота з реорганізації української системи реабілітації та допомоги особам з інвалідністю за світовими принципами.

Як відомо, Україною ратифікована Конвенція ООН про права інвалідів, також країна приєдналась до виконання Глобального плану ВООЗ з інвалідності «Ліпше життя для людей з інвалідністю» на 2014-2021рр.

  1 16 6 54120129887741554 2

  1 16 6 54120129887741555 3

Прес-служба МОЗ України

Міністерство охорони здоров’я України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*