15 медалей привезла збірна Спеціальної Олімпіади України з Всесвітніх Літніх Ігор, що проходили в Об’єднаних Арабських Еміратах

15 медалей привезла збірна Спеціальної Олімпіади України з Всесвітніх Літніх Ігор, що проходили в Об’єднаних Арабських Еміратах. всесвітні літні ігри, оае, соу, змагання, спортсмен, outdoor, sky, person, clothing, crowd. A group of people standing in front of a building

15 медалей привезла збірна Спеціальної Олімпіади України з Всесвітніх Літніх Ігор, що проходили в Об’єднаних Арабських Еміратах. всесвітні літні ігри, оае, соу, змагання, спортсмен

З 14 по 21 березня 2019 року Національна збірна Спеціальної Олімпіади України брала участь у Всесвітніх Літніх Іграх Спеціальної Олімпіади, які проходили в Об’єднаних Арабських Еміратах. Спеціальна Олімпіада була заснована родиною Президента США Дж. Кеннеді понад 50 років тому. Це – найбільш масовий і найбільш відомий у світі рух для зайняття спортом людей з обмеженнями у розумовому розвитку, що об’єднує шість мільйонів спортсменів з 200 країн світу.

Цьогорічні Світові Ігри зібрали в ОАЕ понад 7000 спортсменів із 190 національних програм, які змагалися у 24 видах спорту. Це – бадмінтон, баскетбол, пляжний волейбол, бочче, гандбол, настільний теніс, теніс, волейбол, легка атлетика, велоспорт, каное, плавання у відкритій воді, катання на роликах, вітрильний спорт, плавання, триборство, кінний спорт, дзюдо, гімнастика, боулінг, футбол, гольф і пауерліфтинг. Оргкомітет СО залучив 20000 волонтерів, було акредитовано 2000 представників ЗМІ з різних країн світу, за дійством спостерігали понад 500000 глядачів та 4000 гостей СО. Всесвітні Літні Ігри Спеціальної Олімпіади стали найвизначнішою подією, яка будь-коли проводилася в ОАЕ.

Збірна команда Спеціальна Олімпіада України була представлена 21 спортсменом з 7 міст України (Житомир, Київ, Кропивницький, Сміла, Горішні Плавні, Червоноград, Миколаїв), які змагалися із 6 дисциплін: футбол, легка атлетика, спортивна гімнастика, бадмінтон, плавання та плавання у відкритій воді. Програмою Олімпіади передбачалося прибуття всіх учасників до ОАЕ 8 березня. Спочатку було ознайомлення делегацій з країною, а потім були проведені відбіркові кваліфікаційні змагання, які проходили на різних спортивних майданчиках в Абу Дабі та Дубаї.

14 березня на території спортивного комплексу Zayed Sports City відбулося урочисте відкриття Всесвітніх Літніх Ігор – Special Olympics World Games Abu Dhabi 2019. У параді з нагоди відкриття Олімпіади взяли участь 7500 спортсменів, 3000 тренерів з 200 країн світу. Пряма трансляція церемонії відкриття демонструвалася на каналах телебачення ОАЕ. На стадіоні були присутні глави кількох держав, VIP-персони, світові знаменитості, представники засобів масової інформації і, численні вболівальники. Зокрема, на трибуні стадіону був присутній Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, для якого це був останній закордонний візит в якості глави держави. Понад тисячу VIP-персон з різних країн приєдналися на параді до кожної з національних команд, виявляючи цим інклюзивність і єдність з атлетами Спеціальної Олімпіади. Керівник Всесвітньої Спеціальної Олімпіади, племінник Дж. Кеннеді –Тімоті Шрайвер крокував з делегацією Зімбабве, а Генеральний директор – Мері Девіс – з командою Сирії. Спортсмени йшли під звуки офіційного гімну заходу «Right Where I’m Supposed To Be” («Прямо там, де я повинен бути»), який був створений командою провідних музикантів. Серед них: Грег Уеллс (канадський музичний продюсер і автор пісень), Райан Теддер (вокаліст поп-рок групи One Republic) і Куінсі Джонс (американський композитор). https://twitter.com/i/status/1106278651593543680.

На стадіоні запалав олімпійський вогонь «Полум’я надії», і Президент ОАЕ, Емір Абу-Дабі Принц Халіфа Аль Нахайян оголосив про відкриття Всесвітніх Літніх Ігор Спеціальної Олімпіади, які ознаменували початок восьми днів свята спортивних змагань і звитяг, єдності і дружби, високих проявів людської гідності, а також щирої гостинності господарів.

Олімпійська збірна Спеціальної Олімпіади України була безпосереднім активним учасником цього незабутнього дійства. Кілька наших спортсменів, які очолювали колону національної збірної, були одягнені у вишиванки. На величезному екрані висвітилася назва нашої держави – УКРАЇНА. Весь стадіон радо зустрів появу нашої команди бурхливими оплесками. Заряджаючись святковою енергетикою яскравого відкриття Олімпіади, наші спортсмени налаштовувалися на боротьбу за перемогу. І вже наступного дня, 15 березня першу золоту медаль у скарбничку нашої збірної поклав Андрій Філін, який розпочав переможну ходу наших атлетів на Олімпіаді золотою медаллю у плаванні. 20 березня останню, у загальному рахунку нагород збірної СОУ, срібну медаль завоював Віталій Хованець. Всього спортсмени олімпійської збірної Спеціальної Олімпіади України вибороли 15 медалей, серед них: сім золотих, п’ять срібних і три бронзові медалі.

ЗОЛОТІ МЕДАЛІ вибороли: Маріанна Ахрарова – Кропивницький (спортивна гімнастика) — 2 медалі; Андрій Філін – Львівська область (плавання на спині, 100м) — 1 медаль; футбольна жіноча команда — Миколаїв — 1 медаль; Анна Сапон – Київ (плавання) — 1 медаль; Христина Климова – Київ (бадмінтон) — 1 медаль; Катерина Кудрявцева – Житомир (біг, 200 м) – 1 медаль.

СРІБНІ МЕДАЛІ: Маріанна Ахрарова – Кропивницький (спортивна гімнастика) — 1 медаль; Андрій Філін – Львівська область (плавання, 100 м., фрістайл) — 1 медаль, Катерина Кудрявцева – Житомир (легка атлетика, біг 400м) — 1 медаль; Віталій Хованець – Полтавська область (плавання у відкритій воді – 1500 м) – 1 медаль. І 1 медаль в естафеті з плавання 4х50 м

БРОНЗОВІ МЕДАЛІ: Максим Наливайко – Кропивницький (спортивна гімнастика) — 3 медалі.

За цими сухими статистичними даними про одержані медалі стоїть щоденна копітка робота наших спортсменів, які постійно доводять і собі, і суспільству, що життя може бути яскравим, цікавим, наповненим непересічними подіями, незважаючи ні на що. Наші спортсмени є прикладом мужності, наполегливості і прагнень перемагати життєві обставини. Взагалі команда СОУ дуже добре згадуватиме Олімпіаду в ОАЕ, бо приймали її надзвичайно тепло. Усі спортсмени-учасники Олімпіади мешкали в одномісних номерах п’ятизіркового готелю. Їх смачно годували, показали пам’ятки Абу Дабі та Дубаї. Вони встигли познайомитися та подружитися із спортсменами інших збірних. Були тренування, цікавий відпочинок і скрізь наша команда демонструвала, що вона з України. Коли наші спортсмени піднімалися на п’єдестал пошани, команда вигукувала: «Слава Україні!» А наша золота дівоча збірна з футболу і у готелі, і в автобусі, і на стадіоні – скрізь співала українські пісні, що дуже тішило українську діаспору в ОАЕ, яка приділила чимало уваги нашій делегації та дуже щиро вболівала за наших спортсменів.

21 березня 2019 року відбулося закриття Всесвітніх Літніх Ігор Спеціальної Олімпіади. Спортсмени з ОАЕ провели церемонію передачі прапора спортсменам з Швеції, яка прийматиме Всесвітні Зимні Ігри у 2021 році. У день закриття Всесвітніх Літніх Ігор Спеціальної Олімпіади українська делегація мала прекрасний настрій, бо 21 спортсмен завоював 15 медалей, а якщо порахувати сумарно, то олімпійська збірна СОУ привезла в Україну 27 медалей.

Ми вітаємо нашу збірну з перемогами на змаганнях і бажаємо всім спортсменам СОУ нових звитяг, успішної участі у змаганнях всеукраїнського та світового рівня.

Керівництво ГО «Спеціальна Олімпіада України» в особі президента СОУ – академіка Сергія Васильовича Комісаренка та виконавчого директора СОУ – Андрія Анатолійовича Підварка висловлює щиру подяку пану Послу ОАЕ в Україні Й.В. Інж. Салем Ахмед Аль-Каабі, керівникам ВАТ «Морський спеціалізований порт НІКА-ТЕРА», Голові Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України Вадиму Стеценку, президенту Федерації футболу України Андрію Павелку, президенту НОК України Сергію Бубці, президенту Федерації бадмінтону України Олексію Дніпрову, заступнику директора Коаліції захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень Надії Майоровій, Артему Лоскутнікову JOMA України, Послу України в ОАЕ Юрію Полурезу та всім приватним особам, які долучилися до цього.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*