У Донецьку пройшов турнір з плавання імені чемпіона Паралімпійських ігор Смірнова

1 14 img 1331 2 2. плавання, турнир

В Донецьку 8-9 лютого у басейні «Дельфін» пройшов турнір з плавання серед дітей з обмеженими можливостями на призи Героя України Віктора Смірнова, шестикратного чемпіона Паралімпійських ігор та багатократного вельтмейстра світу та Європи.

В цьому році в змаганнях прийняли участь 287 дітей з 30 міст України та Росії.

«Для Донеччини це не тільки традиція, а знакова подія, справжнє спортивне свято», – зазначає заступник голови обладміністрації Тамара Лук’янчук.

«Цей турнір об’єднує тих, хто своїм прикладом довів велич сили волі та безмежних можливостей», – так думає про цей чемпіонат Анатолій Корольов, заступник начальника УМВС України в Донецькій області.

1 14 img 1299 1

З кожним роком в цих змаганнях стає все більше учасників. А це означає, що діти з вадами слуху і зору, ураженням опорно-рухового апарату мають можливість регулярно займатися фізичною культурою і спортом. Чемпіонат стартував в 2006 році в Харцизску, де змагалися лише 50 дітей з Донецької області.

Якщо зорові діти можуть займатися групами до 20-ти осіб, то діти-інваліди до 5-ти або зовсім індивідуально, адже до кожного потрібний спеціальний підхід, бо в них інша психологія.

«Ця естафета згуртовує таких дітей. Вони дивляться один на одного та думають: Чому він може, а я ні, значить і я зможу. Таким чином підвищується мотивація», – каже Олена, мати одного з учасників, що приїхала з Севастополя. Її син Дмитро Гаттауллін займається плаванням вже 9 років. Зараз йому 9 з половиною. Окрім цього виду спорту хлопчик захоплюється малюванням пластиліном на папері. У Дмитра була навіть персональна виставка в рідному місті.

Один із організаторів Юрій Оніщенко, директор Донецької юнацької школи для інвалідів, зазначає, що за допомогою плавання діти з вадами самореалізуються, почуваються більш впевненими та адаптуються до сучасного суспільства. Бо при підготовці вони ходять до басейну, там звикають до соціуму, а соціум до них. Також Юрій повідомляє, що в цьому році для участі в чемпіонаті були надіслані листи до країн Європи, але учасники чомусь не приїхали.

1 14 img 1331 2

Але сам Віктор Смірнов пояснює причину: «Діти не входять в збірну іноземних країн, а це значить, що виїзди вони повинні здійснювати за власний кошт. Тому и не приїжджають поки». Організатор каже і про таку проблему, що якщо у наступному році буде більш, ніж 300 учасників, то просто не буде змоги розмістити їх в цьому і так великому басейні «Дельфін».

Багато юнаків і дівчат, які починали свою спортивну кар’єру з участі саме в цих змаганнях, сьогодні мають високі досягнення, є майстрами спорту України, чемпіонами та призерами параолімпійських ігор, чемпіонатів світу, Європи та України. Долаючи труднощі і проявляючи силу волі, вони прославили наш Донецький край і Україну.

Наталя Дихно

ngo.donetsk.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*