Чому Україна така успішна на Паралімпіадах?

Чому Україна така успішна на Паралімпіадах?. паралимпиада, змагання, медаль, нагорода, паралімпиєць

Чому Україна така успішна на Паралімпіадах?. паралимпиада, змагання, медаль, нагорода, паралімпиєць

Програма підтримки дитячого спорту, фінансування, сучасні бази та віддані своїй справі люди.

В Токіо завершилась літня Паралімпіада-2020 де наша команда посіла 6-е місце в медальному заліку. Українська збірна зупинилася на позначці в 98 медалей (24 «золота», 47 «срібла», 27 «бронзи»). Це другий результат в історії Паралімпіад для України. Більше було лише в 2016 році в Ріо – 117. В Атланті-1996 було 7 медалей, в Сіднеї-2000 – 37, в Афінах-2004 – 55, в Пекіні-2008 – 74, в Лондоні-2012 – 84.

Інше досягнення України в Токіо – плавець Максим Кріпак став найтитулованішим спортсменом Паралімпіади-2020, який завоював 7 нагород. На Паралімпіаді-2020 Кріпак здобув 5 золотих нагород: в комплексному плаванні на 200 м, на 100 і 400 м вільним стилем, а також на стометрівках на спині і батерфляєм. Також він завоював «срібло» на 50 м вільним стилем і «бронзу» в естафеті. Також Максим став найуспішнішим українцем за кількістю нагород на Паралімпіадах. Всього в активі Кріпака 15 медалей Паралімпіад (10 з них – золоті).

Чому Україна така успішна на Паралімпіадах?. паралимпиада, змагання, медаль, нагорода, паралімпиєць

Секрет успіху України в паралімпійському спорті лежить на поверхні. Це професіональне керівництво Національного комітету спорту інвалідів України на чолі з Валерієм Сушкевичем, стабільне фінансування, мережа спеціалізованих спортивних шкіл та будівництво сучасних спеціалізованих баз. Сьогодні наші паралімпійці мають можливість готуватися в трьох реабілітаційно-спортивних центрах. Скажімо, центр на Львівщині взагалі вважають одним з найпередовіших спортивних об’єктів в України. «Створюються всі умови, щоб паралімпійці відчували, що вони нормальні люди, що вони займаються спортом і борються свої нагороди», – зазначив міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт.

Ставлення держави до паралімпійського спорту, як до повноцінного спорту і пріоритетного напрямку підтримки, і стало передумовою того, що Україна міцно входить в топ-10 світових лідерів Паралімпіад. Наші паралімпійці фаворити у всіх основних видах спорту – легкій атлетиці, плаванні, фехтуванні на візках, пауерліфтингу, веслуванні, настільному тенісі, стрільбі, велоспорті, дзюдо. Усі наші медалісти Паралімпіади-2020 отримають винагороду на рівні олімпійських призерів – а це також чималий стимул для людей з вадами професіонально займатися спорту.

Чому Україна така успішна на Паралімпіадах?. паралимпиада, змагання, медаль, нагорода, паралімпиєць

Також фактором успіху української паралімпійської збірної Вадим Гутцайт назвав наявність великої кількості ветеранів, які йдуть в спорт. «У нас нещодавно проводилися Warrior Games. Це найбільші змагання серед військовослужбовців і ветеранів, які отримали травми, поранення і захворювання в результаті виконання службових обов’язків в зоні бойових дій. За результатами змагань сформована Національна збірна України з 40 учасників бойових дій, яка вперше представить нашу країну на міжнародних змаганнях Warrior Games у вересні 2021 року в Орландо (США)», – розповів міністр.

Нарешті, за кожним успішним українським паралімпійцем стоять люди – батьки, друзі, тренери, меценати, представники місцевої влади. Їх відданість та небайдужість і роблять цю систему працюючою.

Святослав Василик, Київ

Укрінформ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*