Долучають особливих дітей до футболу

Долучають особливих дітей до футболу. донеччина, футбольна академія footystar, тренування, футбол, інвалідність

Долучають особливих дітей до футболу. донеччина, футбольна академія footystar, тренування, футбол, інвалідністьНа знімках: під час тренувань в академії «Footystar».

На Донеччині за партнерської підтримки проекту «Демократичне врядування у Східній Україні» USAID-Україна започаткували інклюзивний футбол.

Долучають особливих дітей до футболу. донеччина, футбольна академія footystar, тренування, футбол, інвалідність

Діти з інвалідністю та ментальними особливостями відвідують тренування Футбольної академії «Footystar» разом зі здоровими ровесниками в спорткомплексі «Олімп» Краматорська та на майданчиках у Слов’янську та Дружківці.

Загалом в академії навчають футболу майже 200 дітей від 3 до 14 років, серед яких приблизно 50 є дітьми з інвалідністю та особливими освітніми потребами. Тут навчають вихованців бути взаємно толерантними, допомагати один одному та розуміти, що поруч може бути «інша» дитина.

Спочатку до соціальної ініціативи «Футістар Інклюзія» долучилися 8 дітей з інвалідністю, а згодом їхня кількість зросла.

11-літній Ігнат змалечку захоплювався футболом, проте відвідувати секцію раніше хлопцеві не доводилося — ганяв м’яча лише у дворі. Минулого року через хворобу втратив ногу, ходить на милицях. Про Футбольну академію «Footystar» дізнався від однокласника Тимофія. Мама Ігната Ольга підтримала сина, і тепер хлопчик регулярно відвідує тренування.

У Футбольній академії дітей з інвалідністю тренують безплатно. Вправи з м’ячем допомагають відвідувачам насамперед навчитися тримати рівновагу. А якщо не виходить, то завжди поруч є тренер, який пояснить і підтримає. Адже якщо тренер вірить у свого вихованця, то й дитина починає вірити в себе!

Тут тренують за спеціальними методиками та програмами, адаптуючи заняття під конкретні потреби особливої дитини. Тренери вчились спілкуванню з такими дітьми, відвідували тренінги, переймали досвід канадських колег. Увесь тренерський склад академії — молоді люди віком до 25 років.

Нарівні з чоловіками-тренерами заняття проводить і Яна Черенкова. У неї своя футбольна історія. Дівчина з Сумщини навчалась у спортивному ліцеї-інтернаті в Києві, потім грала у футбольному клубі «Барса» в Сумах. До Краматорська приїхала вчитись на суддю, тут і залишилась жити й працювати.

Поки що серед вихованців «Footystar» лише п’ять дівчат, але тут із радістю чекають на поповнення. До команди спортивних наставників долучився й тренер Михайло Левченко. «Не скажу, що це легка робота. Але ти розумієш: робиш щось корисне, допомагаєш дітям не лише займатися спортом, а й повірити в себе», — каже Михайло.

Для кожного з команди академії «Footystar» футбол — то їхня стихія. Спочатку ганяють м’яча у дворі, потім займаються у спортивній секції і виступають на матчевих зустрічах. Та навіть здобувши професію поза спортом, багато хто з колишніх вихованців не пориває з футболом. А дехто навіть повертається згодом до академії уже як тренер.

Донецька область

Владислав Леошко

Фото зі сторінки Футбольної академії «Footystar» у Фейсбуці

„Голос України”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*