Миколаївський інваспорт. Як працює фізкультурно-оздоровчий клуб інвалідів “Вікторія” під час воєнного стану

Миколаївський інваспорт. Як працює фізкультурно-оздоровчий клуб інвалідів “Вікторія” під час воєнного стану. миколаїв, фок вікторія, спортсмен, тренування, фінансування

Миколаївський інваспорт. Як працює фізкультурно-оздоровчий клуб інвалідів “Вікторія” під час воєнного стану. миколаїв, фок вікторія, спортсмен, тренування, фінансуванняФото: Миколаївська міська рада

Для Миколаївського міського фізкультурно-оздоровчого клубу інвалідів “Вікторія” на 2023 рік передбачено фінансування у розмірі одного мільйона 224 тисяч гривень. Планується, що клуб отримає майже на 400 тис. грн більше ніж у попередньому році. Станом на 19 лютого гроші на рахунки клубу не надходили. Проте спортсмени продовжують тренування в різних містах України і за кордоном.

Про це кореспондентам Суспільного розповів голова ФОК “Вікторія” Руслан Бузик.

Фінансування клубу

“У 2022-му ми залишилися без фінансування, але не могли припинити роботу. Хоча більшість членів клубу і виїхали з Миколаєва в перші місяці повномасштабного вторгнення РФ, були і ті, хто залишився в місті, вони потребували підтримки”, — розповів Руслан Бузик.

Бузик каже, що продуктові набори для членів клубу допомагали збирати волонтери, а ось борги за оренду приміщення та комунальні послуги погашати було нічим. Проблему вдалося вирішити лише наприкінці 2022 року, коли у грудні депутати міської ради таки проголосували за надання фінансової підтримки фізкультурно-оздоровчому клубу “Вікторія”.

“Ми отримали майже 816 тисяч гривень за 2022 рік, що дало змогу погасити всі борги по зарплаті, оренді та комунальним послугам. На 2023 рік передбачено фінансування у розмірі мільйон 224 тисячі гривень, але поки що гроші не надходили. Ми очікуємо першу частину фінансування десь у березні-квітні. Потроху відновлюємо повноцінні тренування і плануємо розвивати напрямок фізичної реабілітації українських військових після поранень”, — сказав Руслан Бузик.

Тренування спортсменів

За словами начальниці Миколаївського регіонального центру “Інваспорт” Тетяни Жуковської, станом на лютий 2023 року в Миколаєві з фехтувальників тренується Олег Науменко, а також спортсмени, що займаються танцями на візках.

“Тренування у нас дозволено проводити тільки онлайн. Тренер їздить до них додому, проводить з ними роботу індивідуально, і онлайн заняття проводить з усіма. У Миколаєві ще не дозволили проведення заходів. Обов’язково має бути бомбосховище і багато чого іншого, щоб комісія могла дозволити проведення на місцях навчально-тренувальних зборів. Тому наші спортсмени виїжджають”, — розповіла Тетяна Жуковська.

У Німеччині, за словами Жуковської, перебувають фехтувальники та два плавці, три плавці — у Фінляндії, у Польщі один плавець, борці — на зборах в Одесі. З параармреслінгу спортсмени виїхали до Немирова Вінницької області, а команда з пауерліфтингу тренується в Южноукраїнську.

За словами очільниці Миколаївського центру “Інваспорт”, в Кам’янському, що на Дніпропетровщині, перебуває на тренувальних зборах миколаївський плавець Дмитро Василенко, який вперше увійшов до збірної команди України.

“Потенціал і перспективи Василенка дуже серйозно оцінює Український центр з фізичної культури та спорту інвалідів, тож його підготовку фінансує паралімпійський комітет”, — каже Тетяна Жуковська.

Основні змагання, які ми чекаємо у 2023 році — це чемпіонати світу з боротьби, плавання і фехтування. Відбуватиметься відбір на Паралімпійські ігри 2024 року. За ліцензії позмагаються і представники Миколаївщини. Очікуємо, що не менше восьми спортсменів, — каже Тетяна Жуковська.

Що відомо

  • Клуб “Вікторія” був створений у 1988 році, його завдання — пропаганда здорового способу життя серед інвалідів, вдосконалення фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи з людьми, які мають порушення опорно-рухового апарату.
  • За підсумками 2022 року 15 миколаївських спортсменів взяли участь у 13 міжнародних змаганнях з футболу, бадмінтону, вільної та греко-римської боротьби. Завоювали 24 медалі: 10 золотих, 6 срібних і 8 бронзових нагород. Три чоловіки виконали нормативи майстер спорту України, і два чоловіки — майстер спорту України міжнародного класу.

Ольга Ворошилова, Оксана Хмельова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*