“Наша держава — непереможна”: паралімпійці поділились спогадами про змагання в перші дні війни (ФОТО, ВІДЕО)

“Наша держава — непереможна”: паралімпійці поділились спогадами про змагання в перші дні війни (ФОТО, ВІДЕО). паралімпійські ігри, війна, змагання, паралімпиєць, спортсмен

“Наша держава — непереможна”: паралімпійці поділились спогадами про змагання в перші дні війни. паралімпійські ігри, війна, змагання, паралімпиєць, спортсменСуспільне Львів

У реабілітаційно-спортивному центрі на Львівщині тренується команда зимових ігор Національної паралімпійської збірної. В березні, в перші дні повномасштабного вторгнення, спортсмени здобули 29 медалей та 2 місце на змаганнях. Україну тоді випередив Китай. Про Паралімпійські ігри, війну та натхнення до боротьби спортсмени розповіли Суспільному.

На тренувальний збір приїхала спортсменка з Вінниччини. Дівчина розповідає, що звістка про початок повномасштабної війни застала команду в дорозі напередодні Паралімпіади.

“Коли Григорій Вовчанський — наш капітан взяв першу медаль на Паралімпійських іграх, то, чесно кажучи, в той момент дуже сильно надихнулась. Почали писати люди, що це одна приємна новина, одна з приємних новин за день, що наші виступи допомагають пережити цей біль, допомагають підняти дух, що нас дивляться військові”, — каже біатлоністка Ірина Буй.

На цих змаганнях Ірина Буй здобула своє перше олімпійське “золото”.

“Це найвідповідальніші мої перегони за всю спортивну кар’єру. Я стала чемпіонкою Паралімпійських ігор на дистанції 10 км — біатлон. І коли я стріляла, двадцятий фінальний вистріл у цих перегонах, то від нервового напруження око тряслось, а праве вже від поту так… запливло і я просто обробляла спусковий. І коли я закрила 20 вистріл, це для мене була перемога”, — каже біатлоністка.

“Наша держава — непереможна”: паралімпійці поділились спогадами про змагання в перші дні війни. паралімпійські ігри, війна, змагання, паралімпиєць, спортсменБіатлоністка Ірина Буй. Суспільне Львів

Також “золото” на Паралімпіаді виборов найдосвідченіший спортсмен у складі збірної України Віталій Лук’яненко. Розповідає, що після змагань одразу повернувся до свого рідного Харкова. На блокпостах його зустрічали бійці тероборони та робили фото з чемпіоном.

“Зараз вже значно краще стало з тим, що у хлопців вже машини є і ті ж шкарпетки та їжа. Дружина готувала, я відвозив на блокпости, де шось речами допомагали, автівки з хлопцями купляли, тобто допомагали їм у той складний час”, — каже біатлоніст Віталій Лук’яненко.

“Наша держава — непереможна”: паралімпійці поділились спогадами про змагання в перші дні війни. паралімпійські ігри, війна, змагання, паралімпиєць, спортсменБіатлоніст Валерій Лук’яненко. Суспільне Львів

Тепер спортсмен вирішив обрати кар’єру тренера. На плановий тренувальний збір на Львівщині прибули не усі спортсмени, частина тренуються за кордоном. Є й такі, що залишились на тимчасово окупованих територіях.

“Українська спортсменка в квартирі так працює над тим. Вона зробила з квартири маленький тренувальний зал, вона на візку. Як вона тренувалась до чемпіонату світу, це треба бачити. І вона стала чемпіонкою світу, бо вирвалась з-під час окупації, перетнула кордон, який встановили загарбники”, — каже президент Національного комітету спорту людей з інвалідністю України Валерій Сушкевич.

“Наша держава — непереможна”: паралімпійці поділились спогадами про змагання в перші дні війни. паралімпійські ігри, війна, змагання, паралімпиєць, спортсменПрезидент Національного комітету спорту людей з інвалідністю України Валерій Сушкевич. Суспільне Львів

На фоні повідомлень з фронту у перші дні повномасштабної війни спортсменам вдалось вибороти друге загальнокомандне місце на Паралімпіаді. Нині ж чемпіони готуються до наступних змагань.

“Держава витрачає на нас кошти, як я кажу своїй команді, якщо держава, яка воює, може ще витрачати державні на підготовку спортсменів та відправляти їх на змагання, то така держава непереможна”, — каже головний тренер Андрій Нестеренко.

“Наша держава — непереможна”: паралімпійці поділились спогадами про змагання в перші дні війни. паралімпійські ігри, війна, змагання, паралімпиєць, спортсменПаралімпієць готується до змагань. Суспільне Львів

На черзі у спортсменів чемпіонат світу у Швеції та інші кубки світу.

Наталія Карнаух, Іванка Дусько

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*