“Не здавайтесь! Не опускайте рук”: вінничанин Роман Кашпур на протезі подолав 42 км під час Лондонського марафону (ФОТО, ВІДЕО)

“Не здавайтесь! Не опускайте рук”: вінничанин Роман Кашпур на протезі подолав 42 км під час Лондонського марафону (ФОТО, ВІДЕО). лондонський марафон, роман кашпур, змагання, поранення, протез

“Не здавайтесь! Не опускайте рук”: вінничанин Роман Кашпур на протезі подолав 42 км під час Лондонського марафону. лондонський марафон, роман кашпур, змагання, поранення, протезРоман Кашпур на Лондонському марафоні. Фото: зі сторінки Романа Кашпура у Facebook

42 кілометри на протезі подолав колишній розвідник із Вінниччини Роман Кашпур під час 43-го Лондонського марафону. Відбувся забіг у Великобританії 23 квітня. За весь час Роман жодного разу не зупинився. Але на 39-ому кілометрі все ж спішився і майже два кілометри йшов. Про це написав на сторінці у Facebook, повідомляє Суспільне.

“На 39-ому кілометрі все ж спішився і йшов майже два кілометри. А все через те, що після 37-го кілометра мені в один момент почало хотітись спати, мабуть, тиск…. бо так різко з’явилась сонливість… Далі на 38-мому кілометрі моя свідомість почала реально вимикатись, тому я вирішив, щоб не розбити об Лондонський асфальт свій ніс, краще пройдусь”.

Роман на протезі з 2019-го. Суспільному розповів, що це не заважає бігати дистанції у 10-15 км. Участю у Марафоні хотів, каже, надихнути також інших захисників, які втратили кінцівки на російсько-українській війні, не здаватися.

“Не здавайтесь! Не опускайте рук. Вставайте і шукайте себе, пошук це вже реабілітація. Пам’ятайте: Ви вижили, а багато наших братів та сестер ні! Тому, в першу чергу, в пам’ять про них живіть, бо нам будувати цю країну далі… будувати так, як хотіли вони, будувати так, як ми хочемо залишити її нашим дітям! Боріться…”, — написав Роман Кашпур.

У 19 років Роман пішов добровольцем захищати країну. У 22, поблизу Марʼїнки, наступивши на протипіхотну міну, втратив частину ноги. Після поранення, каже, знайшов себе у спорті.

Повномасштабна війна застала Романа на Харківщині. Евакуювавши родину на Вінниччину, повернувся боронити країну на протезі для купання.

“Не здавайтесь! Не опускайте рук”: вінничанин Роман Кашпур на протезі подолав 42 км під час Лондонського марафону. лондонський марафон, роман кашпур, змагання, поранення, протезФото: Суспільне Вінниця

Пів року потому повернувся додому, став волонтерити та повернувся у спорт. Лондонський марафон, у якому взяв участь, став першим міжнародним змаганням для Романа.

До марафону в Лондоні 26-річний вінничанин готувався останніх три місяці, витрачав по дві години щодня.

“Не здавайтесь! Не опускайте рук”: вінничанин Роман Кашпур на протезі подолав 42 км під час Лондонського марафону. лондонський марафон, роман кашпур, змагання, поранення, протезФото: Суспільне Вінниця

Цьогоріч у Лондонському марафоні взяли участь понад 40 000 людей з усього світу. Йдеться на сайті Strava. Почався забіг о 9:30 за місцевим часом. Стартували учасники у м. Блекхіті, фінішували у Вестмінстері. Загальна дистанція — 42 км.

Що відомо

Через 9 місяців після ампутації Роман взяв участь в “Іграх героїв”, де переміг. Під час епідемії коронавірусу посів перші місця у кількох номінаціях на “Іграх героїв онлайн”.

У грудні 2021, в Чугуєві на Харківщині, встановив рекорд України, протягнувши на протезі 16-титонний літак Ан-26 на відстань 6 метрів 40 сантиметрів за 44 секунди.

Ольга Федоренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*