Санаторно-курортне оздоровлення

1 16 7 1772. санаторно-курортними путівками, інваліди

Санаторно-курортне лікування – один із видів лікувально-профілактичної допомоги, пов’язаної з використанням природних лікувальних факторів (мінеральні води, лікувальні грязі, сприятливий клімат тощо).

Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» визначає основи соціальної захищеності інвалідів в Україні і гарантує їм рівні з усіма іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства, створення необхідних умов, які дають можливість інвалідам вести повноцінний спосіб життя згідно з індивідуальними здібностями і інтересами.

Відповідно до цього Закону інваліди за наявності медичних показань мають право на безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками. Порядок та умови забезпечення інвалідів санаторно-курортними путівками визначає Кабінет Міністрів України.

Так, постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2006 р. N 187 затверджено Порядок забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян органами соціального захисту населення, яким передбачено, що органи соціального захисту населення забезпечують за рахунок коштів Державного бюджету безплатними путівками до санаторно-курортних закладів, зокрема:

* інвалідів усіх категорій за рахунок коштів, передбачених Мінпраці;

* осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» за рахунок коштів відповідної субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам.

Слід зазначити, що для отримання путівок, інваліди повинні за зареєстрованим місцем проживання перебувати на обліку в органах соціального захисту для санаторно-курортного лікування і одержувати пенсію в органах Пенсійного фонду України або державну соціальну допомогу, призначену замість пенсії, в органах соціального захисту.

Путівки видаються органами соціального захисту населення інвалідам відповідно до медичних рекомендацій з урахуванням пільг, передбачених законодавством для конкретної категорії осіб, в порядку черговості у міру надходження путівок. Для одержання путівки подається:

– заява;

– медична довідка лікувальної установи за формою №070/о;

– паспорт;

– висновок МСЕК про встановлення інвалідності для інвалідів;

– довідка про присвоєння ідентифікаційного номера (за наявності);

– посвідчення, яке підтверджує статус особи, що має право на пільги відповідно до законодавства.

При цьому:

* інваліди війни, інваліди з числа колишніх малолітніх (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язнів концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаних інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, забезпечуються путівками позачергово щороку (із січня по грудень);

* інваліди загального захворювання та інваліди з дитинства забезпечуються путівками в порядку черговості в міру надходження путівок.

Інваліди із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) забезпечуються путівками:

– І та ІІ груп – до санаторіїв спинального профілю з лікуванням строком на 45 днів (Відповідно до медичних рекомендацій) у порядку черговості в міру надходження путівок;

– ІІІ групи – до санаторіїв неврологічного профілю строком на 18-21 день (відповідно до медичних рекомендацій) у порядку черговості в міру надходження путівок.

Інвалід, що перебуває на обліку для забезпечення путівкою в органах соціального захисту населення, але в поточному році одержав безплатну путівку в іншій організації, знімається з обліку.

Повторне взяття на облік здійснюється відповідно до медичних рекомендацій з урахуванням пільг, передбачених законодавством для конкретної категорії осіб, в порядку черговості у міру надходження путівок.

Осіб, яких визнано ветеранами відповідно до Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист» та військовослужбовців і членів їх сімей та осіб, які отримують пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» управління путівками не забезпечує.

Інвалідам війни грошова компенсація виплачується один раз на два роки з дня звернення з заявою про виділення санаторно-курортної путівки або виплату грошової компенсації за бажанням, якщо ці особи протягом двох років не одержували безоплатних санаторно-курортних путівок, незалежно від наявності медичного висновку про необхідність санаторно-курортного лікування або медичних протипоказань. Для інвалідів війни слід подати: заяву про виділення путівки або виплату грошової компенсації за бажанням; копію пільгового посвідчення.

Іншим інвалідам, які перебувають на обліку для забезпечення санаторно-курортним лікуванням (у разі звернення із заявою про її виплату, медична довідка за формою 070/о, щодо необхідності забезпечення санаторно-курортним лікуванням та копія висновку МСЕК про призначення групи інвалідності), якщо вони протягом трьох календарних років не одержували безоплатної путівки до санаторно-курортного закладу.

Надія Лесів, начальник відділу координації суб’єктів, що надають соціальні послуги

Газета «Галицьке слово»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*