Право на працю людей з інвалідністю захищено законом

1 22 120608 2. інвалідністю, інвалідів

Питання реалізації інвалідами права на працю було порушено жителем Херсонщини у листі до Урядового уповноваженого з прав інвалідів Олексія Журавка. Заявника, який сам інвалід з дитинства цікавило, які трудові права є у людей з інвалідністю та які особливості їх працевлаштування і звільнення, а також куди звертатися у разі порушення права на працю.

Урядовим уповноваженим з прав інвалідів було поінформовано заявника, про його трудові права. Так, зокрема, відповідно до норм Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні”, люди з особливими потребами мають усю повноту соціально-економічних, політичних, особистих прав та свобод, закріплених Конституцією України, законами України та міжнародними договорами. З метою реалізації творчих, виробничих здібностей та з урахування індивідуальних програм реабілітації їм забезпечується право працювати на підприємствах, в установах, організаціях, а також займатися підприємницькою та іншою діяльністю.

Не допускається жодна з форм дискримінації з мотивів інвалідності, за винятком випадків, коли за висновком медико-соціальної експертизи стан здоров’я може стати на заваді виконанню професійних обов’язків, загрожувати здоров’ю та безпеці інших осіб, або продовження трудової діяльності може призвести до погіршення стану здоров’я самого інваліда.

У разі порушення права людини з інвалідністю на працю, вона може звернутися до суду або інспекції з питань праці.

Олексій Журавко зазначив, що оскільки працевлаштування людей з особливими потребами займає особливе місце у системі соціального захисту інвалідів України, то жодні порушення трудового законодавства у цьому питанні є неприпустимими. А органи влади зобов’язані в межах компетенції мінімізувати кількість звернень інвалідів до суду.

zhuravko.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*