Наталія Королевська: Уряд удосконалив процедуру забезпечення інвалідів засобами реабілітації

1 08 8 34516 1. реабілітації, інвалідів

05.02.2014. Уряд підтримав пропозиції Міністерства соціальної політики про зміну порядку забезпечення інвалідів засобами реабілітації. Проект постанови Уряду було розроблено в рамках виконання Державної цільової програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції про права інвалідів на період до 2020 року», – повідомила в.о. Міністра соціальної політики Наталія Королевська.

«Чинний Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших категорій населення потребує вдосконалення. Це необхідно для поліпшення соціального захисту інвалідів», – підкреслила в.о. Міністра.

За словами Наталії Королевської, прийняті сьогодні зміни передбачають, зокрема, забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації за рахунок держбюджету осіб, інвалідність яких пов’язана з трудовим каліцтвом, але не може бути сплачена за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

«Наприклад, якщо інвалід отримав подвійну травму – одну як трудове каліцтво, а другу – за загальним захворюванням, Фонд соцстраху забезпечує засобами реабілітації тільки осіб із захворюванням по трудовій травмі. Тепер така людина зможе отримати необхідну допомогу і у зв’язку із загальним захворюванням», – роз’яснила Наталія Королевська.

Також документ спрощує порядок забезпечення предметами реабілітації, в тому числі спеціальними мобільними телефонами, дітей-інвалідів по зору і слуху, розширює перелік захворювань, при яких жінки забезпечуються протезами за рахунок бюджету, затверджує новий порядок перерозподілу виготовлених засобів реабілітації, якщо з якихось причин вони не можуть бути видані замовнику.

Крім того, Мінсоцполітики визначило місячний термін для підприємств-виробників для відкриття замовлень на продукцію та відрегулювало забезпечення засобами реабілітації тих, кому вони необхідні довічно. У разі, якщо інвалід має ампутації, вроджені вади, йому не потрібно буде оновлювати індивідуальну програму реабілітації, висновок МСЕК або ЛКК при заміні технічних та інших засобів реабілітації.

У документі також є пункт, що стосується забезпечення колясками активних дітей і дорослих. У чинному Порядку, як пояснила в.о. Міністра, не були передбачені колісні крісла з розширеними функціями для активних інвалідів.

«Люди з особливими потребами потребують індивідуального підходу, оскільки кожен з них опинився в складній ситуації», – підкреслила Наталія Королевська.

Міністерство соціальної політики України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*