Презентація проекту IDEAS Британської ради в Україні для людей з інвалідністю

1 25 7 DSC00999 1 2. инклюзивного, реабілітації, інвалідністю, інвалідів

  1 25 7 DSC00999 1

23 березня 2016 року, у місті Києві, Британська Рада та Національна Асамблея Інвалідів України провели прес-конференцію для підведення підсумків проекту «Інклюзивні рішення для рівноправного та відповідального суспільства» в Україні. Під час зустрічі організатори презентували результати та досягнення проекту, мета якого – розбудова рівноправного та інклюзивного суспільства.

Спікери конференції

Наталя Василюк – заступник директора Британської Ради в Україні.

Директор проекту IDEAS, втілює стратегічне планування, несе фінансову відповідальність та затверджує звітність, відповідає за відносини із представниками в Європейській комісії та основними місцевими партнерами для втілення проекту в Україні та інших п’яти країнах-учасницях.

Лариса Байда – начальник відділу організаційно-правової діяльності і взаємодії у сфері соціального захисту інвалідів Національної Асамблеї інвалідів України.

Має десять років викладацької роботи у вищому навчальному закладі. Протягом 20-ти років роботи у громадській організації займалася тренерством, експертною оцінкою та консультативною діяльністю у сфері захисту прав людини, проводила аналогічну експертизу у соціальній сфері. Лариса – автор і співавтор методичних матеріалів на тему прав людини, питань інвалідності, соціальної політики.

Світлана Демко – представник Національної Асамблеї інвалідів України у Вінницькій області.

Після народження сина, у якого ДЦП, стала ініціатором Батьківського руху по захисту прав людей з інвалідністю, їх інтеграції у суспільство. Результатом її роботи стало відкриття реабілітаційного відділення (1990), міського центру реабілітації на базі дитячого садка (1992), обласного центру реабілітації особливих дітей «Промінь» (1999), громадської організації «Асоціація захисту та допомоги інвалідам «Відкриті серця» (2003), вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації молоді з функціональними порушеннями «Обрій» (2006) і соціальних майстерень для неправоздатних (2012). Бере участь в розробці нормативно-правових документів, веде розробку Програми підтримуваного проживання.

Раїса Панасюк – член Виконавчого комітету Вінницької міської ради.

У 2007 році стала директором Міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія». Із 2007 року займає пост заступника голови міської та обласної комітетів забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших мало мобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

Британська Рада розпочала роботу над проектом у лютому 2013 року за підтримки Національної Асамблеї інвалідів України – організації, що об’єднує 108 неурядових організацій людей з інвалідністю, і виступає соціальним партнером держави щодо формування політики у сфері соціального захисту людей з інвалідністю та забезпечення їх прав.

Цілями проекту були доступність (архітектурна, транспортна, інформаційна) відповідно до статті 9 Конвенції ООН про права людей з інвалідністю; інклюзивне навчання на всіх рівнях освіти; представництво людей з інвалідністю в органах влади та їх участь у процесі прийняття рішень; забезпечення послуг, що надаються людям з інвалідністю, у тому числі незалежне проживання; працевлаштування та зайнятість для людей з інвалідністю.

Протягом трьох років:

– Створено та поширено міжнародні стандарти прийняття рішень.

– Розроблено посібники з інклюзивного прийняття рішень (для органів влади, ЗМІ, недержавних організацій).

– Проведено серії тренінгів для якнайширшого включення людей з інвалідністю в процеси прийняття рішень.

– Полегшено доступність шляхом встановлення ліфту для медичного центру міста Вінниця, що реалізований ГО «Гармонія» у грудні 2015 року.

– Надано фінансову підтримку проекту щодо адаптації людей з інвалідністю для забезпечення їх незалежного життя. А саме: відкриття тренінгового центру незалежного проживання у Вінниці разом із ГО «Відкриті серця» у вересні 2015 року.

– Організовано навчальний візит для шести представників влади, громадських організацій та медіа до Великобританії для дослідження процесу відкритого та інклюзивного прийняття рішень у галузі інвалідності.

– Проведено національний семінар в києві для поширення результатів проекту.

– Відредагували закони, законопроекти, підзаконні акти у відповідності з коректною термінологією, Конвенцією про права людей з інвалідністю.

«Лозунг «Нічого про нас без нас» задає тон всьому проекту. І така психологічна настанова змінює підходи не лише представників влади та ЗМІ до питання людей з інвалідністю. Вона надихає самих людей з інвалідністю на ті дії, яких вони самі від себе не очікували тому, що не були впевнені у собі. Таким чином вони стають повноправними членами суспільства». – коментує Наталія Василюк.

Однією з цілей проекту є розробка інклюзивної рамки прийняття рішень, яка сприятиме співпраці НДО та органів влади задля забезпечення прав і задоволення потреб людей з інвалідністю. Сформульована Робочою групою проекту, що складалась з експертів з усіх шести країн, вона була доопрацьована на семінарах, які пройшли у кожній країні, спеціалістами з різних секторів – органів влади, громадських організацій, людьми з інвалідністю.

Проектна рамка розглядає цілу низку важливих питань, у тому числі:

– Основні принципи прийняття рішень за участі людей з інвалідністю в розробці політики.

– Як розуміти та застосовувати Конвенцію ООН про права осіб з інвалідністю.

– Як приймаються рішення і що на це впливає; контроль за виконанням рішень.

– Роз’яснення, яким чином розуміти та інтерпретувати зобов’язання, які на себе взяла держава, наприклад: законодавчі зобов’язання.

– Обґрунтувати важливості рамки прийняття рішень за участі людей з інвалідністю; успішність інклюзивного прийняття рішень.

– План дій від процесу розробки політики до її запровадження.

– Досягнення консенсусу та активної участі з боку різних зацікавлених сторін.

– Ефективна комунікація.

Статтю підготовлено на основі матеріалів, наданих під час прес-конференції.

  1 25 7 DSC01013 2

  1 25 7 DSC01022 3

  1 25 7 DSC01034 4

  1 25 7 DSC00991 5

  1 25 7 DSC00995 6

Вікторія Антонович

INVAK.INFO

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*