Держава гарантує учасникам АТО безоплатне протезування

1 15 4 24954.full.image 2. ортезування, протезування

1 15 4 24954.full.image 1

У ці передсвятково-святкові дні на деяких вітчизняних телевізійних каналах пройшли сюжети, в яких йшлося про протезування учасників антитерористичної операції, зокрема, Козаченка А.В., Пелиша В. П. та Терещенка О. Л. У Службі уважно ознайомилися з поданим матеріалом і висловлюють вдячність журналістам за їх увагу до проблем молодих людей, які дійсно пожертвували власним здоров’ям задля захисту Української держави, і якими опікується Служба. Разом з цим, оперативно були підготовлені листи-реагування до редакцій шанованих телеканалів, в яких зроблені певні доповнення та уточнення відносно конкретних осіб.

Зокрема, Служба акцентувала увагу, що відповідно до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації інвалідів, дітей-інвалідів та інших окремих категорій населення, затвердженого відповідною постановою Кабінету Міністрів України, протезування та ортезування учасників АТО здійснюється за кошти державного бюджету.

Більш того, для учасників АТО законодавством визначено безоплатне протезування (ортезування) за кордоном виробами підвищеної функціональності та передбачені кошти у державному бюджеті на зазначені цілі. Відповідним Порядком на Службу покладено завдання організації протезування учасників АТО за кордоном.

У контексті виконання цього важливого завдання Службою проводиться щотижневий моніторинг ситуації та персональних потреб учасників АТО, які потребують протезування (ортезування) або забезпечення іншими видами технічних та інших засобів реабілітації. Також здійснюється супровід бійців від початку лікування до завершального етапу протезування (ортезування).

Треба також сказати, що з метою надання учасникам АТО повного комплексу соціальної підтримки, представники Служби зазвичай налагоджують постійний особистий зв’язок з бійцями та їх родинами. У телефонному режимі та під час відвідування у військовому шпиталі їм надаються резонні поради та роз’яснення щодо безоплатного протезування як в Україні так і за кордоном.

Зокрема дружині бійця Казаченка А. В. та йому особисто, матері та вітчиму Пелиша В. П., а також дружині Терещенка О. Л. неодноразово надавалися ґрунтовні роз’яснення щодо пріоритетів, можливих варіантів та механізму протезування за кордоном, з інших питань соціального захисту.

З огляду на викладене у сюжетах, фахівці Служби звернулися до телевізійників з побажанням у подальшому, при підготовці наступних телевізійних сюжетів і програм, враховувати і відповідний коментар працівників Служби, гарантоване державою права на безоплатне протезування (ортезування) учасників АТО за кордоном. Воно не підлягає сумніву і кошти на це виділяються.

Державна служба з питань інвалідів та ветеранів України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*