У Черкасах безкоштовно виготовляють протези для інвалідів

1 16 6 108008-23 2. протез, реабілітації, інвалідів

Забезпечити інвалідів та людей з особливими потребами необхідними засобами реабілітації по Черкаській області можна у Черкаському протезно-ортопедичному цеху. Окрім протезування верхніх і нижніх кінцівок, молочних залоз, можна замовити корсети, бандажі, стремена, ортопедичне взуття та устілки. Якщо у людини є група інвалідності, то засоби реабілітації надаються безкоштовно, якщо ж необхідно просто полегшити ходьбу чи поліпшити поставу, цех виставляє замовнику рахунок, кажуть в установі. Цех належить до Київського казенного експериментального протезно-ортопедичного підприємства. «Ми виробляємо продукцію за власні кошти, а потім виставляємо рахунок державі, й держава оплачує підприємству»,- розповідає Олександр Діскант, директор протезно-ортопедичного цеху.

У майстерні цеху на новому протезі Ігор Сергійович з Корсунь-Шевченківського пробує зробити перші кроки. Каже, протез не важкий, але до нього ще треба звикнути. Опісля примірки механік-протезист Василь Яковенко зважує протез, його вага до трьох кілограмів. «Щодо якості, то у більшості випадків використовуємо німецькі та японські комплектуючі, що є лідерами у цій галузі, хімічні суміші – німецького виробництва» – зауважує Олександр Діскант.

Щоб безкоштовно виготовити протез, необхідно здійснити поетапну процедуру. З довідкою про інвалідність звернутися і пройти комісію у обласному центрі МСЕК й отримати картку реабілітації. У ній чітко зазначають, що саме потрібно для реабілітації інваліда: путівка, колісне крісло, протез, устілка чи взуття. Після чого звернутися до Управління праці та соціального захисту населення, де вже конкретно направляють або у протезно-ортопедичний цех, або замовляють продукцію у виробника, яка передається безпосередньо у користування.

У протезно-ортопедичному цеху лікар встановлює групу мобільності й індивідуально підбирає пацієнту протез. Тут враховуються і вікові категорії, й те, наскільки людина може твердо наступати на стопу, як часто використовуватиме. Опісля необхідних замірів цех упродовж 20-ти днів виготовляє необхідний виріб. Забезпечують двома видами протезів: один основний, інший – для купання.

«Аби безкоштовно виготовити протез, цех складає калькуляцію, яка відправляється до «Фонду інвалідів» для перегляду і погодження, оскільки держава встановила тендерну вартість на даний виріб, і я вважаю, цілком правильно, – каже керівник черкаського цеху,- але на цьому заробляють приватні підприємства». За словами фахівця, держава готова компенсувати певну суму за протез, але людині пропонують більш функціонального, з додатковими можливостями, часом, які не потрібні й обтяжують протез. У той же час основні складові залишаються тими ж самими. Не завжди більш функціональний протез дає комфорт тому, хто в ньому ходитиме, розповідають спеціалісти. Орієнтовно Черкаський протезно-ортопедичний цех виготовляє п’ятдесят протезів на місяць.

На сьогодні бійці АТО до протезно-ортопедичного цеху не зверталися. Директор цеху запевняє, що зазвичай воїни АТО проходять реабілітацію у госпіталях, де й замовляють протези. А установи для виготовлення протезів розташовані практично у всіх обласних центрах. «Іноді й до нас звертається людина з іншої області, у неї є довідка про інвалідність, то ми також виготовляємо протез безкоштовно. По Черкаській області в основному протезують людей після цукрового діабету, рідше судинних хвороб, орієнтовно п’ять відсотків фронтовиків та інші випадки», – підсумовує Олександр Діскант.

Інна Молчанова, Черкаси

«День»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*