Безбар’єрне середовище

1 29 6 riwnym krokom 3 2. особливими потребами, реабілітації

1 29 6 riwnym krokom 3 1

Фахівці у сфері роботи з людьми з особливими потребами Кременця та Тернополя взяли участь у черговому етапі реалізації міжнародного польсько-українського проекту «Рівним кроком – поширення моделі участі українських громадських організацій у побудові системи підтримки для осіб з особливими потребами в Україні».

14 представників громадської організації «Регіональний фонд розвитку та інтеграції», тернопільського обласного благодійного фонду «Живи з надією», закладу освіти І–ІІІ ступенів «Тернопільський обласний навчально-реабілітаційний центр», KУTOР «Тернопільський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів» 5 днів у Замості та Бялобжегах (Польща) проходили навчальний курс із філософії, принципів і методів багатопрофільної реабілітації дітей із раннім ураженням мозку в системі керованої освіти. Цей підхід вимагає зінтегрованої роботи організацій, що діють у різних сферах, але для одного і того ж отримувача – дитини-інваліда.

Польські партнери проекту – лідери у цьому не тільки на теренах Польщі, а й в усьому Європейському Союзі. Сьогодні в Україні така робота проводиться на рівні лікарень чи спеціалізованих закладів. Тобто дитина, скажімо, з ДЦП повинна звернутись до лікаря за направленням у відповідний спеціальний навчальний чи лікувальний заклад. Часто ми наче не помічаємо таких дітей і їхніх потреб. Але ж неповносправні живуть серед нас, повносправних, потребують нашої допомоги в різних сферах життя, вимагають більшого співпереживання з нашого боку. Щоденні спостереження показують, що на кожному кроці на неповносправних чатують якісь пастки та нездоланні бар’єри. Але ж права на рівність, освіту та відпочинок, декларовані Конституцією України усім громадянам держави, ніхто не відміняв.

Що ж ми побачили у польському товаристві «Крок за кроком»? Дітей та дорослих із таким діагнозом не сприймають як хворих. Вони такі ж, як ми з вами, тільки з особливими потребами: у додатковому догляді, пристосуваннях навколишнього середовища, перш за все безбар’єрного, до їхнього в ньому функціонування. Для реалізації своїх прав та свобод для людей із неповносправністю у Замості створено комплекс навчально-виховних закладів, де діти одночасно вчаться та отримують медичну допомогу. На початку з дитиною працює команда лікарів, психологів та педагогів, які визначають рівень розвитку дитини, її потреби, можливості та розробляють план роботи із нею. А далі дитя, як і його ровесники, відвідує групи чи класи, підібрані відповідно до віку та методів роботи. Бо ж людина розвивається у соціумі, а не в окремих кабінетах. Через це існує велика потреба у створенні суспільних груп, в яких здорові діти матимуть нагоду навчатися толерантності, а діти з особливими потребами – пізнавати радощі та труднощі нормального життя в соціумі.

«Важливо не трактувати таких людей як хворих. Адже часто ми знаємо, що видужування цьому нема. Головне – навчити таких дітей бути якомога самостійнішими у житті. Адже їхні батьки не вічні», – сказала на одній із зустрічей керівник товариства «Крок за кроком» Марія Круль.

Українські учасники проекту в Польщі дізнались, чому необхідно комплексно підходити до освіти та реабілітації в процесі вдосконалення та пристосування до життя в соціумі дитини з мозковими ураженнями; ознайомились із способами оцінки дитини і постановки завдань, правилами комплексної інтегрованої системи покращення IZPERS, різними методиками праці з такими дітьми та альтернативними способами спілкування й підтримки; брали участь у обговореннях мети, методів і форм роботи. Лекції чергувались із семінарами, спостереженнями за заняттями у групах дошкільного та шкільного віку.

У рамках цього проекту передбачено також проведення спільної зустрічі представників товариства допомоги дітям з особливими потребами «Крок за кроком» у Замості із владою та громадськістю Тернопільської області щодо необхідності реформування освіти та охорони здоров’я дітей з обмеженими можливостями, а також укладення договору між органами державної влади та організаціями-членами проекту, що окреслить рамки подальшої співпраці в галузі впровадження системи керованого навчання.

Сподіваємось, набуті знання та позитивний досвід колег із Польщі українські учасники проекту впроваджуватимуть у відповідних навчально-освітніх установах на рідних теренах.

Нагадуємо читачам, що проект «Рівним кроком – поширення моделі участі українських громадських організацій у побудові системи підтримки для осіб з особливими потребами в Україні» реалізовує товариство допомоги дітям з особливими потребами «Крок за кроком» у Замості в партнерстві із кременецькою районною громадською організацією «Регіональний фонд розвитку та інтеграції» за участю тернопільського обласного благодійного фонду «Живи з надією», закладу освіти І–ІІІ ступенів «Тернопільський обласний навчально-реабілітаційний центр», KУTOР «Тернопільський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів», Кам’янець-Подільського багатопрофільного навчально-реабілітаційного центру, Львівського міського центру реабілітації «Джерело». Проект профінансовано в рамках програми Польсько-американського фонду свободи «RITA – Przemiany w regionie», реалізованої фондом «Освіта для демократії».

Галина Нагорнюк

Волинський монітор

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*