Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості

1 17 1 29792 1 2. інвалідністю, інвалідів

1 17 1 29792 1

Одним із важливих напрямків роботи Ленінського районного центру зайнятості м.Вінниці є робота з особами з інвалідністю. Люди з обмеженими фізичними можливостями є рівноправною частиною нашого суспільства. Вони бажають працювати, брати активну участь у громадському житті, але потребують уваги до їх проблем, розуміння та допомоги. Для повноцінного, активного життя необхідно залучати інвалідів до суспільно-корисної діяльності, сприяти їх інтеграції у суспільство, а це означає – створення доступного та сприятливого для інвалідів середовища для існування, можливостей навчання та професійної освіти, ефективна професійна реабілітація, створення спеціальних та облаштування наявних робочих місць, що є основою для реалізації прав інвалідів та сферою постійної турботи держави й суспільства.

  1 18 1 PM7image002 2У цьому напрямку налагоджена тісна співпраця центру зайнятості з Вінницьким міжрегіональним центром професійної реабілітації інвалідів «Поділля» щодо підвищення рівня працевлаштування осіб з інвалідністю після проходження навчання. 11 вересня 2015 року у Ленінському районному центрі зайнятості м.Вінниці відбувся профорієнтаційний захід з випускниками Центру «Поділля» на тему: «Соціальна інтеграція людей з інвалідністю шляхом забезпечення доступу до зайнятості». Учасниками зустрічі стали 15 слухачів, що завершують навчання за професіями швачка та лицювальник-плиточник.

Провела зустріч заступник начальника відділу активної підтримки безробітних Ольга Бубновська. Вона зауважила, що люди з інвалідністю можуть бути такими ж ефективними працівниками, як і всі інші, якщо при працевлаштуванні врахувати стан їхнього здоров’я та уважно поставитися до підбору професії, місця роботи й робочих функцій. При цьому працевлаштування дасть людині не лише заробіток, а й інші блага – спілкування, можливість самореалізації та кар’єри, певний соціальний статус, наповненість життя.

  1 18 1 PM431image003 3Фахівець центру зайнятості поінформувала молодь про зміни які відбуваються на ринку праці, ознайомила з Законом України «Про зайнятість населення», а саме: щодо діючих мотиваційних програм для працевлаштування громадян, які недостатньо конкурентоспроможні на ринку праці та розширення їх можливостей.

Цікавилась і можливістю започаткування власної справи, адже одним із найбільших прагнень сучасної молоді є досягнення особистої і фінансової свободи. Тож учасників зустрічі поінформували про те, яку підтримку надає служба зайнятості безробітним, що перебувають на обліку в центрі зайнятості і вирішили започаткувати власну справу.

На завершення зустрічі Ольга Бубновська розповіла про безробітних, які розпочали підприємницьку діяльність і стали успішними бізнесменами, а в підтвердження своїх слів вручила кожному учаснику брошуру Вінницького обласного центру зайнятості «Підприємництво за сприяння служби зайнятості».

Ленінський РЦЗ м.Вінниці

Вінницький обласний центр зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*