В Україні продовжують працювати над створенням Першої української daisy-бібліотеки

1 05 4 дейзі 1 2. daisy

1 05 4 дейзі 1

Іnvak.Info вже неодноразово розповідав про втілення в Україні означеного проекту. Нагадаємо, що над створенням Першої української дейзі-бібліотеки працює Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», в партнерстві з академією «Svefi» (Швеція) та Ресурсним центром освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами Національного університету «Львівська політехніка». Ініціатори сподіваються, що наприкінці 2015 року вільний доступ до новоствореної бібліотеки одержать усі охочі.

А нещодавно група незрячих львів’ян повернулась з тривалої поїздки Україною, під час якої для публічних та наукових бібліотек Київщини, Чернігівщини, Житомирщини, Волині презентувала майстер-класи зі створення літератури у форматі DAISY. Станом на 26 травня 2015 року, вже виготовлено понад 900 книг у форматі DAISY.

1 05 4 starylev.com 2

Цей формат є альтернативою рельєфно-крапковій книзі, брак якої в Україні очевидний. Створити книгу в форматі DAISY може кожен, маючи відповідні навички та програми. Під час науково-практичних семінарів та майстер-класів львів’яни ділилися і знаннями, і програмним забезпеченням, а також презентували чимало інших унікальних розробок, які поки що є лише на Львівщині. Зокрема, семінари та майстер-класи відбулися у Національній парламентській бібліотеці України, Національній бібліотеці ім. В. Вернадського НАН України, Житомирському державному педагогічному університеті та ін.

1 05 4 фотографія0035 3

«Це надзвичайно гостре питання, якщо взяти до уваги, що жоден вищий навчальний заклад України не має підручників для незрячих студентів. Майже аналогічна ситуація спостерігається і в системі шкільної освіти, особливо якщо йдеться про підручники для сліпих дітей, що навчаються поза межами спеціальних шкіл-інтернатів. Глибоко знаючи ситуацію зсередини, незрячі львів’яни взялися підставити плече державі та розпочали власними силами створювати Першу українську дейзі-бібліотеку. Адже книга у форматі DAISY – це альтернатива брайлівському підручнику (яка водночас не виключає Брайль з користування). Такі книги мають функцію навігації, внаслідок чого пошук будь-якого потрібного розділу, параграфу, сторінки тощо в аудіокнизі здійснюється миттєво. Таким чином, дейзі-книга стає незамінною для сліпих студентів, учнів, фахівців», – розповідає керівник Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» Оксана Потимко.

З 1 червня команда львів’ян знову вирушила в подорож. Цього разу – на Івано-Франківщину, Чернівеччину та Хмельниччину. А вже з 14 червня на них чекатимуть у Запорізькій, Дніпропетровській, Кіровоградській і Черкаській областях. Семінари проводитимуться не лише в наукових бібліотеках, але й в багатьох вищих навчальних закладах, а також в системі УТОС. Додому команда повернеться 3 липня.

Ігор Галущак

Львів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*