Занепад протезного підприємства (ВІДЕО)

Занепад протезного підприємства (ВІДЕО). депоп, хмельницький, протез, протезування, інвалідність

https://youtu.be/rp1GkVSKr-E

Хмельницьке державне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство розпочало свою роботу ще в далекому 1980-му році. Упродовж свого існування на долю ДЕПОПу випало чимало випробувань. Та завод не похитнувся. І став одним із найкращих по всій Україні. Підприємство забезпечувало протезами людей із інвалідністю й АТОвців, а також виготовляло чимало ортопедичного взуття. І так було аж до березня 2020-го, допоки крісло керівника не зайняла нова людина. І з провідного та перспективного ДЕПОП перетворилося у збиткове.

Протезному пані Галина віддала 35 років свого життя. Спершу жінка працювала на посаді касирки, а згодом стала сестрою-господинею у стаціонарі. Розповідає – завод був для неї як другий дім. У цьому заслуга попереднього керівника Ігоря Ліщука: зарплатню не затримував, робітників поважав, а саме підприємство – розвивав. Коли ж на його місце прийшов Олександр Сохряков, пані Галина відразу звільнилася. Позаяк каже, побачила – людина просто некомпетентна в своїй справі.

З тієї ж причини роботу залишила й пані Анна. У неї за плечима 10 років стажу виробничої діяльності. Каже, ймовірно, нового очільника заводу призначили всупереч законодавству України. Адже жодного конкурсу не було. Відтак, крісло директора зайняла людина, яка не має жодного досвіду роботи в протезно-ортопедичній галузі. І справді, в минулому Олександр Сохряков працював у СБУ. Жінка певна, саме незнання справи й зіграло проти нього в злий жарт. Адже вперше за 13 років ДЕПОП звітує про збиткову діяльність у розмірі більш як одного мільйона гривень.

Біда й в тому, що за час керування Сохрякова кваліфіковані кадрів пішли, не порозумівшись із колишнім безпеківцем. З понад 130 людей нині там працює всього близько 80-ти. А для стаціонару первинного складного протезування та реабілітації взагалі бракує лікарів-ортопедів-травматологів. Саме на цій посаді пан Василь працював майже десять років. Зізнається, робота була складною, але розуміння того, що допомагаєш маленьким дітям та відважним бійцям – додавала наснаги. Втім, змушений був піти.

Чому ж підприємство деградує? За відповіддю ідемо до головного. Щоправда, пан Сохряков зустрів нас не надто люб’язно. Проводити зйомку чомусь категорично заборонив. Діяв методами, схожими на попереднє місце роботи. Тож карти відкривати не хотів. На запитання – що ж відбувається із протезним, відповідає – у них все добре, робота «кипить». А людей немає, бо взуттєва дільниця простоює.

Але зможе показати вже завтра. Пан директор каже – приходьте наступного дня. Мовляв, підготуються, викличуть робітників і будуть готові показати «бурхливу» діяльність. Усе це схоже на те, як зазвичай готуються до приїзду високопосадовця: вночі латають ями та фарбують траву.

Приймаємо запрошення. Ідемо знову на Хмельницьке ДЕПОП. Цього разу нас приймають майже із хлібом та сіллю. Керівник навіть готовий говорити. То як же Олександр Сохряков зі стін СБУ опинився на протезно-ортопедичному підприємстві?

А щодо збиткової діяльності заводу? Пан Сохряков запевняє: коли прийшов на роботу – підприємство вже мало борг – мінус два мільйони. І ДЕПОПу на чолі з ним вдалося перекрити цю заборгованість. Але документів у підтвердження показати не може.

Далі нам влаштували справжню екскурсію протезним. Провели й кабінетами, й туалетами. Мовляв, подивіться, підприємству є чим пишатися: тут і сучасна техніка, і хороший ремонт.

Та чомусь забули сказати за якого керівництва все це було зроблено. Що це не справа 9-тимісячної давнини. І поки працівники переконують – все «йде як по маслу». У Хмельницькій обласній організації профспілки в цьому сумніваються. Кажуть, підприємство справді занепадає. Олександр Цюзік розповідає – там дійсно звільнялися люди, зменшилася зарплатня та скоротилися замовлення. На це частково вплинула децентралізація – ліквідація старих районів, і людський фактор – новий керівник протезного.

Чи знають у Департаменті соцзахисту Хмельницької ОДА про проблеми протезного? Нова очільниця Ірина Ковальчук каже – питання не до неї. І радить звертатися відразу до Міністерства.

Відтак, за відповіддю звертаємося до Міністерства соціальної політики України. У тексті запиту просимо надати нам відео-коментар щодо роботи Хмельницького ДЕПОП. На жаль, жодної реакції ми так і не отримали. Сподіватимемося, що профільні чиновники таки відреагують на складну ситуацію, що виникла на підприємстві. Аби діти з інвалідністю та поранені військовослужбовці мали змогу вчасно отримати необхідні протези. А люди які це роблять – заробітну плату.

33 канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*