Коли обмеження можливостей можна уникнути

Коли обмеження можливостей можна уникнути. денис закусилов, мариуполь, протез, протезування, інвалідність

Активний спосіб життя – вибір, що значною мірою залежить не від обставин, а від бажання самої людини, її готовності докладати зусиль для того, щоб змінювати своє життя.

Навіть попри діагнози, які спричиняють інвалідність.

Чи правда, що сучасні протези можуть значною мірою відтворювати функції втраченої кінцівки? Чи реально отримати їх безплатно коштом держави? І чим займається у Маріуполі філія центру протезно-ортопедичної допомоги? На ці запитання відповідає завідувач відділення травматології міськлікарні №4, травматолог-ортопед Денис Закусилов.

Протезування: поширені помилки

Лікарі зазначають: починати готуватися до протезу необхідно відразу після загоєння тканин – чим раніше розпочато програму реабілітації, тим швидше можна повернутися до активного життя.

Ампутація, безумовно, важке психологічне випробування, але інколи саме ця операція дозволяє врятувати життя пацієнта, констатує Денис Закусилов. Судинні захворювання (найчастіше при діабеті), ДТП, виробничі травми, а також вроджені та набуті патології – показань до ампутацій не так вже й мало. А бойові дії, що тривають у Донецькій та Луганській областях, лише додають ці ризики. За словами лікаря, допомога психолога в таких випадках буває просто неоціненною, усвідомлення кардинальних змін у житті, пов’язаних з перенесеною операцією, здатне загнати в депресію навіть тих, хто міцний тілом і духом.

«Завдання медиків – спрямувати таких пацієнтів на правильний шлях, щоб вони змінили свій песимістичний настрій. Іноді людям просто не вистачає знань, вони не розуміють, які здібності можуть використати, – розповів Денис Закусилов. – Так, один із пацієнтів після ампутації другої ноги, чоловік трохи старший за 50 років, хотів відмовитися від протезування. Під час зустрічі я спитав у нього, чому він не хоче повернути здатність ходити. «А це можливо?» – здивувався він».

Протезування часом відкриває щось більше, ніж свобода пересування на побутовому рівні. Лікар навів приклади історій, що мотивують: «Є випадки, коли, втративши ногу чи руку внаслідок бойового поранення, колишні військовослужбовці не лише успішно пройшли реабілітацію та пристосувалися до побуту, а й за допомогою протезів продовжують тренуватись і навіть перемагати у спортивних змаганнях для ветеранів. А один боєць після ампутації пережив період глибокої депресії, але зумів узяти себе в руки. Після протезування він почав заробляти на життя як таксист, став батьком».

Ще одна поширена помилка – те, що протезування – це надто дорого. Насправді, вартість реабілітації компенсується коштом державного бюджету, але не всі знають про це.

Прийом та реабілітація у Маріуполі, виготовлення – в Одесі

Філія одеського центру протезно-ортопедичної допомоги «Теллус» почала працювати в Маріуполі два місяці тому. Це підприємство спеціалізується на виготовленні різних видів протезів та ортезів та має досвід роботи понад 20 років. Вироби – від косметичних протезів до складних, просунутих біонічних моделей.

Щоб скористатися можливістю замовити протез безплатно, потрібно отримати індивідуальну програму реабілітації (ІПР) – її складає та затверджує медико-соціальна експертна комісія (МСЕК). Направлення на цю експертизу видається лікарсько-консультативними комісіями (ВКК), на яку у свою чергу спрямовує сімейний лікар. З ІПР слід звернутися до органів соцзахисту – управління соціального захисту свого району. Далі питання розглядається у Фонді соціального захисту осіб з інвалідністю.

«Оформлення всіх необхідних документів може зайняти понад місяць, і це потрібно враховувати, – наголошує Денис Закусилов. – Справа в тому, що почати готуватися до протезування потрібно з ранніх термінів після операції (це стосується і формування кукси, і зміцнення м’язів, які братимуть участь у майбутній ходьбі, та підготовки медичної документації)».

Дуже важливо, щоб у відновлювальний період пацієнт розпочав реабілітаційні заняття під керівництвом спеціаліста. І тепер у травматологічному відділенні міськлікарні №4 така нагода з’явилася.

«У нас вже працює команда реабілітологів, а незабаром буде дооснащено кабінет реабілітації, розрахований спеціально для людей з патологіями опорно-рухового апарату», – повідомив завідувач відділення.

Високі технології на службі медицини

Кожен протез виготовляється за індивідуальними вимірами. Для того щоб він максимально точно підійшов, використовуються різні методики: робляться гіпсові зліпки, культеприймачі підганяються термофеном, спеціальною «шарошкою», використовуються силіконові лайнери. Таке обладнання є й у маріупольській філії центру протезно-ортопедичної допомоги, що працює у приміщенні на проспекті Миру, 123.

2D-сканер використовується для сканування стопи. Техніки-протезисти використовують отримане на 2D-сканері зображення плюс бланк індивідуального огляду лікарем-ортопедом та за допомогою спеціальної комп’ютерної програми, яка дозволяє враховувати всі анатомічні особливості та деформації, виводять все на 3D-принтер, який і виготовляє комфортне ортопедичне взуття або індивідуальне ортопедичне.

Викривлення хребта: можна виправити?

Сколіоз – ще один затребуваний напрямок діяльності філії.

«Говорячи про нього, хотілося б попередити маріупольців, що не варто довіряти рекламі, яка обіцяє за один сеанс виправити сколіоз. Це неможливо, а часом може бути й небезпечно, – наголосив Денис Закусилов. – Проте сколіоз у деяких випадках виправити можна, зокрема й без хірургічного втручання, а часом можна обмежитися заняттями з лікувальної фізкультури у школі».

У складних випадках лікар може призначити носіння спеціальних корсетів, які також виготовляються за індивідуальним замовленням.

Але краще не допустити такого розвитку патології. Для своєчасного виявлення сколіозу лікар рекомендує батькам не нехтувати профоглядами та регулярно (раз на рік) відвідувати з дитиною дитячого травматолога-ортопеда. І закликав не боятися «зайвого опромінення», оскільки максимум корисної інформації про стан хребта може дати лише рентгенівський знімок стоячи, бажано панорамний, що охоплює ділянку від підборіддя до тазових кісток у прямій та бічній проєкції.

У філії центру протезно-ортопедичної допомоги всі консультації людей з ампутаціями та сколіозом проводяться безкоштовно, цього року планується низка лекцій, які стосуються цієї проблеми, для всіх охочих на безоплатній основі.

Коли обмеження можливостей можна уникнути. денис закусилов, мариуполь, протез, протезування, інвалідністьСвітлина Людмили Єрмішиної: «Віртуальний зліпок». 3D-сканер на відміну від звичайних вимірів точніший: наприклад, після такого сканування можна замовити ортопедичне взуття.

Людмила Єрмішина

Приазовський робочий

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*