Хто і як на Хмельниччині може безплатно отримати засоби для реабілітації (ВІДЕО)

Хто і як на Хмельниччині може безплатно отримати засоби для реабілітації (ВІДЕО). фонд соціального захисту осіб з інвалідністю, хмельниччина, засоби реабілітації, переселенец, підприємство

Хто і як на Хмельниччині може безплатно отримати засоби для реабілітації. фонд соціального захисту осіб з інвалідністю, хмельниччина, засоби реабілітації, переселенец, підприємствоФото: Суспільне Хмельницький

43 мільйони 137 тисяч гривень у 2022 році витратить на забезпечення засобами реабілітації інвалідів на Хмельниччині фонд соціального захисту осіб з інвалідністю України. За державні кошти люди, які отримали інвалідність цього року, жителі Хмельницької області чи переселенці можуть отримати візки, протези чи інші речі, які передбачає група інвалідності.

Про це Суспільному розповів голова Хмельницького обласного відділення фонду соціального захисту осіб з інвалідністю України Василь Карапозюк.

За його словами, зараз на Хмельниччині проживає 147 тисяч людей з інвалідністю. Каже, усі вони занесені в електронну базу. За потребою можуть подати заяву онлайн на отримання чи ремонт обладнання, і фонд соціального захисту інвалідів протягом трьох днів надає електронну довідку. Щодня у фонд звертається близько 70 людей з області.

«Людина сама вибирає собі те підприємство, яке вона бажає, щоб її забезпечили тим чи іншим засобом. Підприємство виготовило виріб, забезпечило людину, дає нам акти виконаних робіт, після чого ми оплачуємо вартість тих чи інших виробів», – говорить Василь Карапозюк.

Голова правління громадської організації «Світ без бар’єрів» Віктор Кучер чотири роки тому отримав для пересування візок-скутер. Сьогодні прийшов отримати довідку для його ремонту. Каже, процедура наразі спрощена: «Раніше ці питання проходили через управління соцзахисту. Ми зверталися в управління соцзахисту, потім вони всі документи направляли у фонд. Це займало додатковий час. Тепер змінили трохи законодавство, все йде напряму через фонд соціального захисту інвалідів».

Вимушені переселенці з інвалідністю мають надати фонду довідку внутрішньо переміщеної особи, аби отримати засоби для реабілітації.

Хмельницьке державне протезно-ортопедичне підприємство – одне з тих, що займається виготовленням протезів, ортезів, бандажів та ортопедичного взуття людям з інвалідністю. Крім того, тут за державні кошти люди, які отримали інвалідність, проходять реабілітацію. Підприємство за місяць виготовляє 250-350 пар ортопедичного взуття, протезів, залежно від людей, які їх потребують, розповідає заступник директора Володимир Кльорик. Виготовлення протезів, за його словами, не має чітких часових рамок.

«Термін виготовлення протеза залежить від складності роботи, може зайняти до двох тижнів. Якщо в нас на стаціонарі перебувають пацієнти, то потрібен ще час, щоб людина змогла освоїти й ходити в цьому протезі», – каже Володимир Кльорик.

Чоловік додає: до людей, які не мають змоги пересуватися, працівники можуть приїхати, зробити заміри для виробу або забрати на реабілітацію в стаціонарі.

Катерина Шевчук, Діана Колеснік

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*