Інваліди – спинальники Буковини вимагають кращої уваги до себе зі сторони влади та суспільства

1 18 000001 1. доступності, обмеженими фізичними можливостями, інваліди

Інваліди – спинальники Буковини вимагають кращої уваги до себе зі сторони влади та суспільства. Саме тому обласна громадська організація “Захист” ініціювала реалізацію проекту “Доступність людей з обмеженими фізичними можливостями до лікувальних закладів”. Активісти організації спільно з іншими громадськими об’єднаннями краю рішуче налаштовані покращити побутові умови інвалідів-спинальників. Серед першочергових кроків – обладнання лікувальних та медичних установ пандусами.

Проблема пандусів в Чернівцях піднімалася не раз і не двічі. Інваліди – візочники скаржаться на недоступність аптек, магазинів, банків та інших установ. Всьому виною – необлаштовані входи та під’їзди до громадських закладів. Однак, найпроблемнішим залишається питання доступності лікарень та медичних установ.

Богдан Бойко, керівник ГО “Захист”: “Люди, які потрапляють до лікувальних закладів, вони там не можуть себе повністю почувати як інші люди. Хоча ми розуміємо, що багато є проблем, але, навіть похід в туалет викликає для таких людей великі проблеми”.

Проте найбільше скаржаться на медико-соціальну комісію, а також на той стан, в якому перебуває приміщення. А навідуватися в комісію люди з обмеженими фізичними можливостями повинні регулярно. Адже саме в цьому закладі визначають стан захворюваності та проводять профілактичні перевірки людей з інвалідністю.

Марія Нікітіна, інвалід-спинальник: “А коли ми бачимо якісь перешкоди на шляху, такі як недоступне приміщення, ми не можемо звернутися, ми повинні передавати свої документи особисті комусь іншому в руки, щоб вони їх заносили. Це вже є порушення”.

За словами голови ГО “Безбар’єрне місто” Андрія Шевчука, – вирішення проблеми пандусів в медичних установах повинно бути пріоритетним. Адже ніхто не застрахований від інвалідного візка.

Андрій Шевчук, голова ГО “Безбар’єрне місто”: “Якщо взяти лікарні, вони майже доступні. Просто там не було спеціаліста, який би порадив, як це зробити досконаліше, доробити цю роботу до кінця на рахунок доступності. Тому що люди, які це робили, вони не враховували ті проблеми, ті які у людей на візочках”.

Громадські активісти переконані – лікарські установи повинні бути доступними для людей з обмеженими фізичними можливостями. Оскільки хворі можуть перебувати в закладі тривалий час. Саме тому, в рамках проекту працюватимуть над досягненням доступності декількох лікувальних установ, серед яких приміщення медико-соціальної комісії. Адже можливість прибути на лікування самостійно та лікуватися без сторонньої допомоги вирішить багато суміжних проблем та напружених моментів у сім’ях інвалідів-спинальників.

Олександр Коркоїл

Телеканал “Чернівці”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*