Інфраструктуру Полтавщини змінюватимуть, аби зробити доступнішою для інвалідів

1 04 5 k-pljgfkn5g 2 2. доступності, інвалідів

  1 04 5 7hiwxvbypno 1

Об’єкти соціальної та інженерно-транспортної інфраструктур у Полтавській області потребують реконструкції, оскільки не в повній мірі доступні для інвалідів. Про це повідомила на нараді за участі першого заступника голови ОДА Олега Пругла, головний спеціаліст управління містобудування та архітектури Антоніна Ільїна.

«Більшість об’єктів, які потребують модернізації, є існуючими спорудами, що значно ускладнює їх пристосування, – зазначила Антоніна Ільїна, звертаючись до присутніх. – Схема планування часто не дає можливості отримати той простір, що потрібний для маневрування інвалідного візка, а переобладнання і пристосування квартир будівництва часів СРСР – надто складно. Тому звернення громадян про необхідність пристосування багатоповерхівок мають місце».

За словами Антоніни Ільїної, залишається актуальною адаптація новобудов до потреб осіб з інвалідністю ще на стадії завершення будівельних робіт.

Також потребують вирішення проблеми безпеки і доступності в транспортних коридорах на території області. В рамках реконструкції автодороги Київ-Харків-Довжанський, згідно з європейськими нормами, на Полтавщині передбачено спорудження десяти надземних переходів, пристосованих для руху інвалідів у візках. Крім того, на цій автотрасі вже працює два підземних переходи в м.Пирятині і поблизу с.Нижні Млини (розв’язка). Найближчим часом планується ввести в експлуатацію ще два підземні переходи в с.Абазівка та на під’їзді в м.Лубни. Однак траса пролягає через населені пункти, чим створює незручності для мешканців селищ і є реальним бар’єром і загрозою для життя інвалідів та безпечних дітлахів.

Як повідомила Антоніна Ільїна, у другому півріччі минулого року Департамент промисловості та розвитку інфраструктури ОДА та місцеві комітети доступності, здійснили аудиторські перевірки 49-ти об’єктів транспортної інфраструктури. Аудит виявив, що в середньому доступність автостанцій, автовокзалів, залізничних станцій і вокзалів для людей з інвалідністю становить 61%.

Також аудит вкотре підтвердив необхідність проведення навчання персоналу автостанцій по роботі з інвалідами. 21 травня ц.р. на базі Полтавського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації держслужбовців відбувся тематичний короткостроковий 4-х годинний семінар

Для підготовки фахівців з питань доступності Національна Асамблея інвалідів України розробила навчально-методичний посібник з навчального курсу “Доступність та універсальний дизайн”. Курс, що складається з теоретичних і практичних знань, був схвалений фахівцями науково-технічної діяльності у будівництві ПАТ«Український зональний науково-дослідний і проектний інститут по цивільному будівництву».

За висновками Науково-технічної ради Департаменту містобудування, матеріали курсу рекомендовані Мінрегіону до впровадження вищими навчальними закладами, які здійснюють підготовку фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра (спеціаліста). Крім того, навчальний курс рекомендовано використовувати на курсах підвищення кваліфікації державних службовців та фахівців профільних галузей.

«Від нещасних випадків та інвалідності не застрахований жоден з людей, – зазначив підсумовуючи Олег Пругло. – Тому всім чиновникам, які займаються доступністю, треба сісти на коляски і проїхати по Полтаві, щоб відчути все на собі».

  1 04 5 k-pljgfkn5g 2

Полтавська обласна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*