У Черкасах показали «Паралельні світи»

1 19 2 059e0a386b7d5af648597663a97f2757 2 2. людей

Короткометражний фільм «Паралельні світи», присвячений проблемам людей із вадами зору та іншими формами інвалідності, представили черкаській громадськості та журналістам.

  1 19 2 7eabded023ab427a22439e397af2e78b 1
Фото з сайту “ГромЧе”

З якими труднощами зіштовхуються щодня черкащани, які не бачать зовсім або бачать погано, на вулицях, у медичних та державних установах, у спілкуванні з іншими людьми тощо? Несподівані відповіді на ці запитання почули учасники прес-конференції активістів громадської організації «Молода Черкащина», що відбулася 16 січня в рамках програми «Місто дружнє до сліпих людей та людей з вадами зору». Фільм, який розкриває згадані проблеми, незабаром буде продемонстровано на різних телеканалах та розміщено в мережі Інтернет.

Під час прес-конференції відбулося й обговорення комплексної соціальної програми, що має на меті зробити Черкаси доступнішими для людей з різними формами інвалідності.

  1 19 2 059e0a386b7d5af648597663a97f2757 2

– Серед ініціатив, які ми пропонували до програми – встановлення на перехрестях безпосередньо перед проїжджою частиною спеціальної рельєфної плитки, використання звукових сигналів світлофорів, озвучення зупинок в громадському транспорті. Крім цього, ми запропонували позначити першу та останню сходинки адміністративних будівель жовтою фарбою, що допомогло б орієнтуватися слабозрячим людям, – повідомила керівник напрямку по роботі з людьми з особливими потребами коаліції «Молода Черкащина» Анна Харченко. – У цьому плані доцільним також було б оснащення наліпками зі шрифтом Брайля кнопок у ліфтах та перил адміністративних установ.

Пані Харченко наголосила, що «інваліди» є тоді, коли для людей з особливими потребами створено перешкоди, які ускладнюють їм життя. Якщо таких перешкод немає, всі члени суспільства почуваються рівними один з одним.

Один із героїв фільму – незрячий від народження Тарас Крамний зауважив, що, на жаль, заходи, які в Черкасах зараз проводяться для людей з інвалідністю, значною мірою мають чисто формальний характер.

Активісти «Молодої Черкащини» переконані, що левову частку заходів, запланованих у програмі, можна реалізувати навіть незважаючи на нинішню економічну скруту.

– Частина заходів не передбачає суттєвих грошових витрат, – зауважила депутат Черкаської міськради Ольга Швець. – Наприклад, робити позначки жовтою фарбою можуть балансоутримувачі будинків тощо. Проблема – у їхній соціальній відповідальності.

Анна Харченко додала, що постійним аргументом тих, хто не бажає щось робити для суспільства, є нинішня війна на сході України.

– На жаль, із цієї війни повертається дуже багато людей з інвалідністю… Й умови, про які ми говоримо, будуть створюватися для них у тому числі, – зауважила Анна Харченко.

ПРОЧЕРК.інфо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*