У ще одній вінницькій школі облаштували ліфт для учнів, які пересуваються на візках

1 20 2 IMG 2622 2. обмеженими фізичними можливостями

  1 20 2 IMG 2622 1

16 жовтня у школі №33 відбулося відкриття ліфта для людей з обмеженими фізичними можливостями. Це дозволить учням, які мають вади руху, вільно пересуватися по школі, отримувати знання та спілкуватися з однолітками. Також цим ліфтом можуть користуватися люди з поганим зором, адже на кнопках нанесено шрифт Брайля.

У місті продовжується адаптація навчальних закладів для дітей з обмеженими фізичними можливостями. Так, у минулому році в школі-гімназії №6 було встановлено перший ліфт, який дозволив дітям на візках безперешкодно пересуватись усіма поверхами закладу http://www.vmr.gov.ua/Lists/CityNews/ShowNews.aspx?ID=1715 Цього року в 6-ту школу в перший клас пішли двоє дітей-візочників, ще одна дитина з вадами руху перейшла у 2-й клас, і що важливо – завдяки перебуванню у соціумі, вона почала рухатись.

Голова правління БФ «Подільська громада» Андрій Дручинський зазначив: «Коли ми створили ліфт у школі №6 ми побачили, що дітки із зацікавленням приходять до школи, спілкуються з однолітками, їхні батьки раді. Тож, було прийнято рішення, що у місті потрібно адаптувати ще хоча б одну школу».

У червні цього року розпочалось будівництво ліфтової шахти у школі №33. Цей навчальний заклад кілька років тому прийняв на навчання першу ученицю Олександру Берегуту, яка пересувалась на візку. Вона вже перейшла у десятий клас. Дівчина не лише успішно вчиться, а й показує власним прикладом, що маючи бажання, дитина на візку може здобувати освіту разом з однолітками у звичайній школі.

Тож у цьому закладі було побудовано ліфтову шахту. Із зовнішнього боку її утеплили мінераловатними плитами, пошпаклювали і покрили зовнішні стіни шахти декоративною штукатуркою. Машинного відділення ліфт немає, він працює на електроніці, у разі відключення електроенергії ліфт сам спускається до найближчого поверху і відкриває двері, адже він обладнаний системою аварійного спуску. Завдання частотного перетворювача, який встановлено на підйомник, економиться 50% електроенергії, що необхідна для роботи ліфта.

На відкриття ліфту завітав в.о. міського голови Сергій Моргунов. «Сьогодні дійсно важлива подія для міста у рамках реалізації Стратегії «Вінниця 2020», а саме, пріоритету «Якість соціального життя». Я знаю, що в цьому мікрорайоні живе близько 17 дітей, які пересуваються на візках, і тому дуже важливо створювати умови для того, щоб вони могли нормально вчитися, жити, спілкуватися в соціумі, отримувати повноцінні знання як і всі інші. І звичайно, у цій школі завжди буде аура доброти, підтримки, взаємоповаги. Я думаю, цей заклад має всі шанси бути однією з найкращих шкіл не лише у цьому районі, а й в місті в цілому. Тож, дякую всім, хто долучився до цієї гарної справи, в тому числі подякувати БФ «Подільська громада» та усім вінничанам, які через нього долучились до цього проекту».

Сергій Моргунов зазначив, що з міського бюджету було виділено більш ніж 600 тисяч гривень. «Ще 450 тисяч – це кошти, які закумулював БФ «Подільська громада» за активної участі Андрія Дручинського і компанії «ViOil» під керівництвом Дмитра Чаленка, які вже другий раз долучилися до цієї справи. Взагалі, ліфт сучасний та безпечний, бо якщо навіть зникає електроенергія, то він опускається на найближчий поверх і двері відкриваються автоматично», – каже Сергій Моргунов.

«Ми долучилися до відкриття ліфту для дітей з обмеженими фізичними можливостями ще у школі №6. Після того, як побачили очі дітей, які отримали доступ до того, що мають всі інші, не було жодних сумнівів, чи брати участь в наступному проекті», – зазначив Дмитро Чаленко голова правління ПАТ «Вінницький олійножировий комбінат».

«Вінниця – це дійсно місто, в якому здійснюються мрії всіх. У нас вже в другій школі абсолютно всі діти можуть відвідувати заняття. Сьогодні Вінниця – місто рівних можливостей, ми дійсно живемо за європейськими стандартами, адже створюємо умови, щоб кожна дитина, людина могла реалізувати свої можливості. Звичайно, у цьому напрямку ще є над чим працювати. Взагалі, потрібно пам’ятати, що під час будівництва або реконструкції будь-яких закладів, не лише садочків та шкіл, потрібно звертати увагу на доступність», – зазначила голова ГО «Гармонія» Раїса Панасюк.

Діти з обмеженими фізичними можливостями та їхні батьки подякували за створення ліфту. «У 2004 році у нас народилася дитина з фізичними обмеженнями і ми з дружиною навіть не мріяли, що вона зможе відвідувати школу, навчатися разом із здоровими дітьми. Але так сталося, що школа №33 пішла нам на зустріч, прийняла нас та всіляко допомагала. У цій школі зовсім інше ставлення до таких дітей, як в суспільстві. Ми дуже багато їздимо по санаторіях, лікувальних закладах і нам є з чим порівняти. Таке враження, що місто Вінниця дійсно хоче в Європу. Тож, я дуже вдячний усім, хто долучився до цієї гарної справи», – зазначив тато учениці 4-Б класу Ігор Кочерга.

Учениця 10 класу Олександра Берегута одразу випробувала ліфт. «У ліфті зручно, рухається плавно, кнопки розташовані на такому рівні, що мені зручно їх натискати, – каже дівчина. – Взагалі, у початкових класах я навчалася вдома, мені не вистачало спілкування, соціуму. Я почала відвідувати школу з 5 класу, адже тоді у закладі обладнали пандус, переробили санвузол, а клас для зручності був на першому поверсі. Але якщо була необхідність піднятися на другий поверх, наприклад, для лабораторної роботи чи в клас інформатики, то однокласники носили мене на руках. Я дуже вдячна їм за це. Але зараз вже немає такої необхідності, і я зможу пересуватися сама».

Вінницька міська рада +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*