На Полтавщині виборчі дільниці сіл більш доступні для людей з інвалідністю

1 30 4 dscn8236 1 2. доступності, інвалідністю

  1 30 4 dscn8236 1

Оприлюднили результати першого етапу аудиту безбар’єрності виборчих дільниць області для людей з інвалідністю.

За два місяці аудитори обстежили 1269 об’єктів – перевіряли, чи доступні вони для мало мобільних груп та виборців з інвалідністю. Про результати йшлося на апаратній нараді в голови області.

– У січні 2016 року на території Полтавщини розпочався перший етап пілотного проекту оцінювання доступності виборчих дільниць для людей з інвалідністю. Аудит відбувався майже два місяці. Проводили його саме люди з інвалідністю у 25 районах області групами з 52 аудиторів. Усього обстежили 1269 об’єктів. Пілотний проект реалізуються на виконання Конвенції ООН про права людей з інвалідністю в рамках міжнародного проекту створення і підтримки доступу осіб з інвалідністю до виборчих та політичних систем в Україні. З 15 об’єктів попереднього аудиту, проведеного силами представниками обласного комітету доступності та архітекторів, самими людьми з інвалідністю зазначено, що лише три об’єкта мають 100% доступність. Вони знаходяться у Полтаві (два заклади соціального захисту та один освітній), – розповів Олександр Панков, начальник управління містобудування та архітектури Полтавської ОДА.

  1 30 4 dscn8241 2

Координатор проекту – Всеукраїнське ГО Національна Асамблея інвалідів України. Представник у Полтавській області – Ірина Твердохліб. З її слів, за результатами аудиту, в сільських місцевостях більше доступних будівель, ніж у міських.

  1 30 4 dscn8217 3
Ірина Твердохліб

– Можливо, тому, що вони раніше будувались, – припустила Ірина Твердохліб. – Щодо розподілу доступності у районах, то найкраща ситуація у Семенівському, Решетилівському, Кобеляцькому, Глобинському, Київському та Октябрському районах Полтави. Саме в цих районах працюють небайдужі й активні архітектори.

Пані Ірина також зазначила, що з 1269 дільниць, де провели аудит, доступні частково (без порогу, з відповідною шириною дверей, але з відступнім санвузлом) – половина.

Довідково: До маломобільних груп населення відносяться люди з тимчасовим порушенням здоров’я, вагітні жінки, люди старшого (похилого) віку, люди з дитячими колясками тощо.

Юлія Обелець

«Kolo.poltava.ua (Новини Полтави)»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*