Росія забирає в інвалідів базу для тренувань

1 10 1 akva 2. параолімпійців

Замість Євпаторії головною базою підготовки плавців-інвалідів Львівщини став аквапарк «Пляж».

1 10 1 akva 1

Львівщина традиційно делегує своїх майстрів блакитних доріжок на Параолімпійські ігри. На жаль, на невизначений час спортсмени-інваліди України втратили свою головну базу підготовки – одну із найкращих у Європі баз для параолімпійців у кримській Євпаторії. У Львові лише аквапарк може похвалитися високим рівнем матеріально-технічного забезпечення, необхідного для спортсменів-інвалідів. Аквапарк «ПЛЯЖ» не сумнівався ні хвилини, щоб прийняти плавців у себе на безкоштовних умовах і дозволити їм гарно підготуватися та гідно презентувати Україну на Чемпіонаті Європи. Про проблеми львівських плавці-інвалідів говоримо із заслуженим тренером України, тренером-викладачем ДЮСШ «Галичина» Оленою Сальніковою.

Олено Святославівно, чим була і юридично залишається для вас база у Криму?

На базі у Євпаторії ми займалися з 2005 року. Це одна з найкращих спортивних баз у світі. Там є басейни, стадіони, футбольні поля, багато тренажерних залів, фехтувальний зал. Якраз у цьому році закінчили будувати третій басейн. Тепер там є два відкритих-50-метрових басейни і один 25-метровий закритий. Ця база перебуває у приватній власності Національного параолімпійського комітету України. Наразі ж проблема в тому, що ми не можемо відвідувати цю базу. Заборонені будь-які заходи на території АР Крим.

Тобто тепер вашою головною базою для тренування став аквапарк «Пляж». Чи можна сподіватися, що до Львова приїдуть тренуватися з інших міст України?

З аквапарком ми співпрацюємо практично з моменту його відкриття. Власне, після параолімпійських ігор у Пекіні ми і почали тут тренуватися. Це єдиний заклад, у якому функціонує 50-метровий басейн. Тут у нас є можливість безкоштовно займатися не лише в басейні, але й у фітнес-центрі. Важко говорити, чи будуть тут займатися спортсмени з інших областей. Звичайно, хотілося б, бо база тут дуже добра.

Зараз у нас нове спортивне керівництво в країні. До параолімпійців вже якимось чином зверталися, відгукувалися на ваші потреби?

Звичайно, поки пройшло надто мало часу, аби можна було про щось говорити. Ми ще не знаємо, які зміни на нас чекають. Зрештою, тільки-но призначений новий керівник «Інваспорту» Львівщини. Традиційно на плавання чомусь виділяється дуже мало грошей. Водночас щодо оренди – це доволі дорогий вид спорту. Тому, звичайно, допомога аквапарку «Пляж» для нас дуже цінна, оскільки тут ми не платимо за оренду. Тут ми можемо займатися безкоштовно. Спорт треба розвивати не банальними фразами, а реальними справами. Нам приходиться важко – щоразу щось забирають, щось урізають. Пенсії для наших параолімпійців порівняно малі.

Як зміниться тренувальний процес ваших підопічних у зв’язку із неможливістю займатися на базі у Євпаторії?

Чесно кажучи, буде важко. Звичайно, ми сподіватимемося, що й надалі зможемо співпрацювати з аквапарком «Пляж». Просто на параолімпійській базі у нас було менше побутових проблем. Зараз же, наприклад, на тренування в аквапарк їздить дівчинка із Червонограду, у якої ДЦП. Зранку о 6-й годині вона сідає на маршрутку і о 8-й годині вона вже тут. Скільки часу ми так протримаємося, я не знаю…

Розкажіть трохи про своїх вихованців.

Антон Стабровський – майстер спорту міжнародного класу, чемпіон Європи та світу, бронзовий призер літніх параолімпійських ігор в Пекіні. У нас також займається і дружина Антона – Марина Стабровська, бронзова призерка чемпіонату світу 2013 року. До нашого квартету входять також Мар’ян Квасниця та Антоніна Максимова. Всі четверо спортсменів входять до складу національної збірної. Двоє спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату, одна дівчинка із ДЦП та двоє спортсменів із вадами зору.

Антон Стабровський: Ми ще встигли провести на початку березня запланований цикл підготовки на базі у Євпаторії. Наш від’їзд збігся у часі із проведенням так званого кримського референдуму 17 березня. Зараз же нашою головною базою залишається аквапарк «Пляж». Хочеться, щоб і надалі було де займатися і було належне фінансування, а результати прийдуть після наполегливих тренувань.

А до яких змагань зараз готуються львівські параолімпійські плавці?

Найголовніше змагання цього сезону – це чемпіонат Європи з плавання, який відбудеться в голландському Ейдховені з 4 по 10 серпня. Зараз же ми безпосередньо готуємося до чемпіонату України, який запланований на 20 квітня у Миколаєві. Цей турнір вважається відбірковим до майбутнього чемпіонату Європи.

Розмовляв Тарас Подедворний (Газета «Високий Замок» від 04.04.14р.)

Інформаційна агенція «Вголос»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*