Круглий стіл в рамках проекту «Стоп корупція!» (ФОТО)

1 14 5 IMG 0921 2. доступності

1 14 5 IMG 0921 17 квітня 2015 року у приміщенні музею Шевченко, у місті Києві, на бульварі Шевченко 12, відбувся круглий стіл у рамках проекту «Стоп корупція!». Проект «Стоп корупція!», в сфері регулювання політики споживання і обороту лікарських препаратів, реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні. Круглий стіл передбачав обговорення проекту змін до «Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі, лікарськими засобами», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 31 жовтня 2011 року № 723. Круглий стіл організовано громадською організацією «Європейською Асоціацією з прав осіб з інвалідністю».

Круглий стіл відвідали представники громадських організацій та державних інстанцій. Серед громадських організацій були представники від організації «Генерація успішної дії» – Юлія Сачук; БФ «АІК» – Вікторія Антонович; ВО «Крила» – Уляна Смірнова; Пруднікова Олена – громадська організація «Фарм Рада»; громадські активісти – Юлія Миронюк та Дмитро Щебетюк. Державні інстанції представляли: представник НАІУ – Олег Полозюк; Лариса Остролуцька – представник соціальних служб міста Києва; Юрій Васильченко – представник Державної архітектурно-будівельної інспекції України. Круглий стіл відвідали представники політичних партій та інші зацікавлені особи.

Детальніше про питання, які обговорювалися на круглому столі, розповідає Віталій Дроботун, перший віце-президент ГО «Європейська Асоціація з прав осіб з інвалідністю».

– Які питання Ви обговорювали сьогодні на круглому столі?

– У нас сьогодні відбувався круглий стіл присвячений проекту, який називається «Стоп корупція». Цей проект реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії посольства США в Україні. Даний проект стосується сфери регулювання політики обігу лікарських засобів. Метою проекту є моніторинг аптечних закладів у місті Києві, Миколаєві та Одеській області, на предмет їх відповідності ліцензійним умовам провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі цими видами товару. У цьому контексті нас цікавлять пункт 3.5.7 ліцензійних умов. Даний пункт передбачає створення доступу до аптек мало мобільних груп населення (осіб з обмеженими фізичними можливостями).

– Який термін проекту?

– Реалізацію проекту ми розпочали у серпні 2014 року. На даний час проект уже закінчився. Круглий стіл сьогодні проводиться за результатами проекту. Завтра, 8 квітня, ми проведемо прес-конференцію в Укрінформі. У ході проекту ми промоніторили 2044 аптеки. Із них 1126 аптек є доступними для осіб з проблемами опорно-рухового апарату. Недоступними є 918 аптек. Наш проект передбачав моніторинг аптек саме для категорії людей із проблемами опорно-рухового апарату.

– Які були проблеми під час здійснення моніторингу?

– Справа в тому, що доступність усі розуміють по-своєму. Наприклад, досить поширене явище, коли пандус – це дві металеві рейки. Такий пандус не є доступним, і не відповідає архітектурним нормам. Хтось ставить кнопку виклику біля сходів, і каже, що це є елемент доступності. Державна архітектурна контроль-інспекція України надавала роз’яснення, що дзвінок – кнопка виклику персоналу не є елементом доступності для людей з інвалідністю. Це допоміжний засіб, який можна використовувати як поліпшення отримання послуг для людей з інвалідністю. Але, це не є елементом доступності. На законодавчому рівні все це забезпечено. У ліцензійних умовах пункт 3.5.7 чітко сказано: створити необхідні умови доступності. Це формулювання, на жаль, кожен трактує по-своєму.

– Хто відвідав Ваш захід сьогодні?

– Сьогодні нас тут приблизно 15 осіб. Були представники інспекції архітектурного будконтролю України, були представники державної служби, представники фармацевтичних асоціацій, представники громадських організацій. Дякуємо усім, хто до нас прийшов. Відбулася дуже цікава дискусія. В процесі обговорення вдалося досягти консенсусу.

– Ця дискусія дала якісь результати?

– Так, звичайно. Позитивним моментом є те, що нам вдалося донести позицію щодо доступності до представників аптечного бізнесу. Вони пообіцяли, що будуть проводити семінари та конференції, навчальні заходи з даної тематики. Тобто, будуть вживати заходи для створення доступності в аптеках. Ми домовилися про створення спільних угод та меморандумів для визначення завдань та строків їх виконання.

Вікторія Антонович, Інна Летюча

ФОТОРЕПОРТАЖ

INVAK.INFO

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*