Персональна виставка Ілони Слуговіної та Ірини Пономаренко (ФОТО)

1 01 7 DSC01074 2. виставки

1 01 7 DSC01074 1

26 березня 2016 року у муніципальній галереї, місто Київ, відбулася презентація виставки двох майстринь Ірини Пономаренко та Ілони Слуговіної. Ірина Пономаренко спеціалізується на вишивці стрічками та виготовленні іграшок шляхом плетення гачком. Картини, виготовлені Іриною, переважно квіткових композицій. Іграшки сплетені з натуральної пряжі, сучасні та безпечні для малюків. Ілона Слуговіна виготовляє авторських ляльок. Ляльки Ілони це – витончені істоти, феї, вбрані у стилізований одяг. Тут є і «україночка», і плебейські «зайчатка», і «наречені», а також багато інших цікавих персонажів.

Про виставку розповідає організаторка Олена Чінка, президентка всеукраїнської громадської організації «Фонд підтримки розвитку мистецтва і спорту «Єдина країна»».

«Сьогодні у нас відбувається відкриття виставки «Квіткове дитинство». Автори виставки Слуговіна Ілона та Ірина Пономаренко.

У першу чергу, це відкриття дівчат як художниць, широкому загалу. Плюс – це проект соціокультурної реабілітації осіб з інвалідністю. Ми говоримо про те, що «ми є!», немає ніяких бар’єрів. Ми не просто сидимо вдома, ми маємо активну життєву позицію. Ми успішні, ми гарні, і ми біля Вас, зверніть на нас увагу».

Як Ви вважаєте, чи є ця галерея архітектурно доступною для осіб з інвалідністю?

«Я хочу підкреслити, що ця галерея є однією з небагатьох споруд, архітектурно доступних для осіб з інвалідністю. Тут є пандус, зручна дамська кімната, просторі приміщення. Усе абсолютно доступно. Чудова підлога, спеціально для галереї. Вона не повинен відсвічувати. Ми говорили із Чечулинською Тетяна Анатоліївною, начальником Управління культури районної адміністрації Деснянського району. Вона зазначила, що поки не буде створено універсальний дизайн – нічого не відкриється (мається на увазі муніципальна галерея). Дуже приємно, що у наших колах влади з’являються люди, які акцентують на цьому увагу та думають про середовище доступне для кожного».

Скільки часу буде продовжуватися виставка?

«З 26 березня по 12 квітня 2016 року».

Про особливості вишивки стрічками говоримо з майстринею Іриною Пономаренко.

«Вишивкою стрічками я займаюся чотири роки (з 2012 року – примітка автора). Сьогодні виставляю 22 роботи. Серед них картини, вишиті стрічками, а також авторські іграшки, плетені гачком. Картини вишиті стрічками фрагментарно. Деякий фон я малюю сама, на деяких – готовий принт. Улюблені квіти, які я люблю зображувати – польові. Ромашки, дзвоники. Вони уособлюють у собі ніжність, тому їх я люблю найбільше. В середньому на одну роботу я витрачаю два тижні. На творчість мене надихають люди, їх реакція на мої роботи».

Ілона Слуговіна, за сумісництвом параолімпійська чемпіонка, любить присвячувати час авторській ляльці. Вона розказала нам як створюються ляльки та звідки вона бере натхнення.

Ваші ляльки призначені лише для інтер’єру чи ними можна гратися?

«Я виготовляю ляльки для інтер’єру, а також для того, щоб їх можна було подарувати. Наприклад, десятирічній дівчинці. Намагаюся поєднати, щоб можна було її не лише поставити та дивитися на неї, а взяти її кудись із собою. Вона виконує таку собі функцію подружки. Поєднувати достатньо складно, оскільки інтер’єрна лялька призначена в основному для того, щоб на неї лише дивитися та милуватися нею».

З яких тканин Ви виготовляєте Ваших ляльок?

«Переважно з натуральних тканин. Використовую усе, що підказує мені моя фантазія».

Я помітила, що кілька ляльок у Вас купили безпосередньо на виставці…

«Я сама не очікувала, що вони створять такий фурор. Цією справою я займаюся уже шість років. Але тут, на першій авторській виставці, людям дуже подобається те, що я роблю. І я розумію, що я не марно займаюся своєю справою».

Ви створювали костюм для пари танцюристів?

«Так, для Лілії Підкопаєвої. Я пам’ятаю як зробила для неї три ескізи. І вона усі забрала, хоча їй потрібно було лише одне плаття. Вони якраз виступали на «Євробаченні». Хоча про це ніхто не знав, Лілія в інтерв’ю казала, що плаття створювала Ілона Слуговіна. Але я не ставилася до цього так пафосно. Головним для мене – було створити костюм, і щоб вони перемогли».

Скільки часу Ви витрачаєте на створення однієї ляльки?

«Десь два тижні. Усе залежить від настрою і від самої ляльки, вона також знає коли їй з’являтися. Інколи на одну роботу я витрачаю цілий місяць. Це у тому випадку, якщо багато вишивки, складної техніки, складне моделювання костюму або обличчя».

Як Ви навчилися робити такі ляльки?

«Я переглянула дуже багато майстер-класів по Інтернету, щось придумувала сама. Моя викрійка індивідуальна. Я сама до неї доходила і усе пробувала власними руками».

Журналіст Вікторія Антонович

Коректор Інна Летюча

ФОТОРЕПОРТАЖ

INVAK.INFO

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*