Відбувся конкурс читців шрифтом Брайля (ФОТО)

1 16 1 DSC00831 1 2. шрифтом брайля

1 16 1 DSC00831 1

11 березня 2016 року у приміщенні Національного музею Тараса Шевченка, місто Київ, відбувся конкурс читців шрифтом Брайля «Промінням Брайля осяяний Кобзар». Організатор конкурсу: редакція Українського товариства сліпих «Заклик».

У 1829 році французький незрячий тифлопедагог Луї Брайль відкрив світові унікальний метод рельєфно-крапкового письма, який нині називають його ім’ям. Цей шрифт дав можливість незрячій людині навчитися читати й писати, а отже, всебічно розвиватися навчатися і працювати. Шрифтом Брайля користуються незрячі в усіх куточках планети. Зокрема, в Україні за системою рельєфно-крапкового шрифту навчають у шести школах для дітей з порушеннями зору.

Конкурс зібрав людей з порушеннями зору з Києва та Київської області, які читали шрифтом Брайля твори Т.Г. Шевченка. Детальніше розповідає Щербань Наталія, головний редактор Об’єднаної редакції періодичних видань УТОС «Заклик».

«Сьогодні у нас відбувається конкурс читців шрифтом Брайля. Цей захід має на меті показати суспільству, яке важливе значення має шрифт Брайля у житті незрячої людини. В конкурсі беруть участь десять осіб, які читають твори Шевченка на швидкість та виразність».

Журі конкурсу визначило трьох переможців, які найкраще показали себе у читанні пальцями творів Шевченка, але найголовніше це те, що всі побачили , що шрифт Брайля це не примха, а життєва необхідність для незрячих людей, які за його допомогою також долучаються до духовних скарбів.

1 16 1 DSC00832 2

1 16 1 DSC00839 3

1 16 1 DSC00846 4

Журналіст Вікторія Антонович

Коректор: Інна Летюча

INVAK.INFO

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*