Хворі на псоріаз українці отримують страшні діагнози через нездатність платити за дороге лікування (ВІДЕО)

1 24 383872947 2. псоріаз

1 24 383872947 1Держава збирається допомогти у боротьбі із недугою.

Понад мільйон громадян України страждають від псоріазу – хронічного захворювання шкіри, яке за неправильного лікування може зробити людину інвалідом.

Нещодавно в країні стартував тиждень боротьби із цією недугою, йдеться у сюжеті ТСН.

Хворі на псоріаз мають значні проблеми зі здоров’ям, якщо не лікуються. Так, тіло Олексія вкрилося псоріазом ще 17 років тому. Чоловікові важко було спочатку навіть: у транспорті стидався їздити. “Коли воно загострюється, ти бачиш, який ти став. Тобі самому бридко на себе дивитись, тому ти починаєш депресувати”, – повідомив він.

Із депресії витягли його друзі й змусили лікуватися. Проте висипи на шкірі час до часу загострюються. Через хворобу Олексій не може здійснити мрії – сходити до аквапарку. “Мені будь-який дерматолог дасть довідку, що я здоровий. Але піти в аквапарк – це значить люди на тебе будуть дивитись косо”, – додав хворий.

Псоріаз – хронічне захворювання шкіри, яке може виникати після стресу, інфекційних хвороб. Згодом недуга в Олексія дала ускладнення – перекинулася на суглоби, тепер у чоловіка псоріатичний артрит. Йому важко ходити і загрожує інвалідність. В Україні таке лікують препаратами сильної дії, які дають і онкохворим. У Європі використовують безпечні імунобіологічні ліки. Достатньо чотирьох уколів на рік і про висипи на тілі пацієнт забуває. Ці ампули для більшості хворих на псоріаз українців недосяжна мрія – одна коштує 42 тисячі гривень. Безпечними імунобіологічними препаратами в Україні лікуються одиниці.

За словами дерматовенеролога Кузьми Хобзей, в Україні немає коштів на лікування від псоріазу.

Цілком вилікувати псоріаз не можна, а висипи на шкірі, каже лікар, прибрати не складно. Такого легко досягти – лікувальними кремами і сеансами фототерапії.

“Людині достатньо прийти в центр три рази і витратити на себе 15 хвилин. І все інше він робить удома. Його не треба забирати з родини. Йому не треба лишати роботу. Для того, щоб це сталося, такі центри фототерапії мають бути ближче до хворого, щоб людина могла приїхати. Я думаю, що наступного року, можливо, у нас буде обладнання, яке дозволить 70% хворим з легкими формами і середньої тяжкості псоріазом не мати проблем з його лікуванням”, – сказав головний дерматовенеролог МОЗ Олександр Літус.

Відтак, перед хворими на псоріаз стоїть дилема: приймати препарат сильної дії, після якого 5 років не можна народжувати дітей, чи без лікування перетворитися на інваліда.


Кореспондент ТСН Оксана Щербина

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*