У Мінсоцполітики підтвердили скасування реформи протезно-ортопедичних підприємств

1 16 6 108008-23 2. протезування

У Міністерстві соціальної політики прокоментували рішення міністра Павла Розенка про скасування реформи у сфері протезування. Зокрема, за словами заступника міністра Віталія Мущиніна, ця реформа дійсно передбачала економію держаних коштів, однак вона була скасована чинним міністром з огляду на збільшення держфінансування протезної промисловості. Про це він сказав, відповідаючи на запитання УНН під час прямої телефонної лінії КМУ.

“У 2014 році було ліквідовано „Укрпротез”, це адміністрування і скорочення видатків відповідне. Потім ми намагалися об’єднати протезні підприємства, які сьогодні займаються виробництвом протезів для того, щоб зменшити адміністративні видатки, для того, щоб заощадити кошти на виготовлення засобів протезної промисловості. Але на цей час ми зупинили реформу в плані об’єднання цих підприємств. Цьогоріч було збільшення коштів на фінансову підтримку протезної промисловості. Якщо я не помиляюсь, то приблизно 400 мільйонів гривен виділено додатково”, — сказав він.

Крім того, за словами заступника міністра, в Україні сьогодні протезна промисловість працює непогано.

“У нас на сьогодні дуже не погано працює протезна промисловість. У нас виникають питання лише коли йдеться про дуже важкі пораненнями. В цьому випадку нами також прийняті певні урядові рішення, які дозволяють сьогодні і фінансувати, і відповідно направляти таких людей, яких ми не можемо протезувати в Україні, за кордон. Те, що стосується військовослужбовців, у нас є певні соціальні гарантії, які сьогодні передбачені законодавством: це і грошове забезпечення, це й пенсійне забезпечення, це і безкоштовне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації”, — додав чиновник.

Як повідомляв УНН, в 2014 році була розроблена реформа сфери протезування, яка передбачала економію бюджетних коштів за рахунок об’єднання спеціалізованих підприємств.

“З перших тижнів роботи, міністр Павло Розенко скасував цю реформу. Він скасував наказ, яким у вересні 2014 року з метою мінімізації та збереження бюджетних коштів було скорочено 4 регіональних державні підприємства системи ПО „Укрпротез”. Найімовірніше, пов’язано це з тим, що перший заступник міністра Василь Шевченко, так само як і Юрій Лагута, який був призначений Розенком на посаду керівника Управління кадрів Мінсоцполітики, раніше довгий час працювали разом у сфері протезування. Зокрема, Василь Шевченко був генеральним директором „Укрпротезу”, а Юрій Лагута — його заступником у 2005-2006 роках. Це саме за часів, коли сам Розенко був першим заступником Мінсоцполітики”, — повідомив УНН співробітник адміністрації одного з державних протезно-ортопедичних підприємств.

Петро Івасюк

Джерело: УНН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*