“Наші таланти тобі, Україно!”

1 09 1 87214 2. обмеженими фізичними можливостями

1 09 1 87214 1

У Ковелі відбувся перший інтеграційний фестиваль “Наші таланти тобі, Україно!” вихованців громадської організації “Реабілітаційний центр” та школи талантів “Creative Studio”.

Гості свята, учасники та їх батьки із захопленням спостерігали за юними талантами, які демонстрували свої здібності на сцені Палацу учнівської молоді імені Івана Франка. Варто зауважити, що зовсім нещодавно розпочалась співпраця між двома організаціями і це – їх перший спільний захід, який вони вирішили провести на загальноміському рівні.

Школярі та дошкільнята разом із дорослими читали вірші, співали, танцювали, розповідали про свої родини та захоплення, ділились мріями і планами на майбутнє.

На сцені свої таланти розкрили Ганна Федчишина, Анастасія Оласюк, Юлія Грібінік, Ростислав Джус, Олександр Абрамчук, Богдан Головій, Домініка Зінчук, Діана Оніщук, Катя і Аліна Лавренки, Маша Троцюк, Юлія Роїк, Вероніка Осіпчук, Сергій та Ганна Якимчуки, Сніжана Смірнова та інші.

У залі та на сцені панувала атмосфера щирості і дружби, а гарного настрою додавало національне вбрання, у якому на свято прийшли як вихованці “Реабілітаційного центру”, так і “Creative Studio”.

Подарували присутнім танець й господарі сцени – народний художній хореографічний колектив “Барвінок” Палацу учнівської молоді імені Івана Франка.

Впродовж заходу глядачі мали змогу обирати конкурсантів, які їм сподобались. Найбільше голосів прихильників отримала вихованка “Реабілітаційного центру” Анастасія Оласюк. Також глядачі відзначили Сергія Якимчука і його неординарну презентацію про захоплення спортом та свою дружну родину: маму Вікторію, тата Анатолія й сестричок Аню і Таню. Найкращим свідченням таланту юнака були гучні аплодисменти, які зал подарував йому стоячи. Серед юних моделей “Creative Studio” кращою визнано Домініку Зінчук.

Підтримати своїх українських друзів приїхали гості з Польщі – Надбужанське товариство шанувальників Гміни Дубєнка, з якими “Реабілітаційний центр” співпрацює вже не один рік.

Керівник громадської організації “Реабілітаційний центр” Наталія Славікова каже, що статус інваліда в Україні досить часто є специфічним “тавром”, що закриває двері до повноцінного життя, рівноправної участі людей з інвалідністю у суспільному житті.

Проте Ковель є чи не першим містом, у якому ці стереотипи уже давно зруйновані. Тому вона переконана, що соціальна інтеграція допомагає інвалідам почуватися у суспільстві повноправними його членами, стає прикладом того, як з обмеженими фізичними можливостями можна мати безмежний талант.

Керівник “Creative Studio” Тетяна Ляшенко назвала себе щасливою людиною, бо доля їй посміхнулась і звела з Наталією Славіковою та її вихованцями: “Я знайшла нових друзів, яким вдячна за їх навчання, навчання бути сильними, позитивними. Талановиті, сильні люди, в яких є що перейняти! З одним крилом, вони злітають під самі хмари”.

Секретар міської ради Михайло Гетьман та заступник міського голови Ігор Прокопів подякували ініціаторам за гарну ідею проведення спільних інтеграційних заходів, які є цікавими для дітей та дорослих, сприяють змістовному дозвіллю, обміну досвідом.

Впродовж багатьох років міська влада докладає максимум зусиль для навчання, реабілітації та дозвілля осіб з обмеженими фізичними можливостями, приділяє значну увагу організаціям, які опікуються інвалідами.

Для багатьох цей захід став першою сходинкою на шляху до здійснення мрій. Вихід на велику сцену потребуватиме ще чимало часу, зусиль та старань, проте свої перші успіхи на маленькій сцені Палацу учнівської молоді юні таланти запам’ятають на все життя. А ще – оплески глядачів, які щедро нагороджували ними учасників інтеграційного свята.

Варто згадати, що перший інтеграційний фестиваль був благодійним: під час його організації проводився збір коштів на розвиток ГО “Реабілітаційний центр”. Впродовж заходу було зібрано 750 гривень, які використають на придбання матеріалів та інших засобів для творчості вихованців центру. До речі, у фойє Палацу учнівської молоді під час фестивалю діяла виставка робіт юних талантів з обмеженими фізичними можливостями.

Наталя Михайлюк

Фото автора

Громадсько-політична газета “Вісті Ковельщини”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*