Люди з НЕобмеженими можливостями

1 15 3 4521125 2. особливими потребами

Кременчук. Організаторами проекту виступили громадська організація «На крилах надії України», молодіжна студія «Sofit Studio» та адаптаційно-реабілітаційний оздоровчий клуб інвалідів «Арокі». Отже, на захід у терцентрі зібралися люди з особливими потребами, котрі не хочуть сидіти вдома в чотирьох стінах, а прагнуть розкривати свої таланти і просто дізнаватися щось нове. Так, члени клубу «Арокі», за словами його керівника Ольги Бриньчик, вже кілька років поспіль організовують гру «Що? Де? Коли?», взяти участь в якій запрошували і кременчуцьких студентів, окрім того, вони займаються театральними інсценізаціями.

Розпочався семінар «Пошук себе» із демонстрації однойменного короткометражного фільму, дипломної роботи випускників студії «Sofit Studio». У фільмі йдеться про молоду журналістку-стажерку, яку звільнив начальник, бо вона провалила інтерв’ю з зіркою шоу «Україна має талант» Олександром Глухом, більш відомим як біт-боксер Big Brother. Розтоптана приниженнями редактора дівчина зустрічається в кав’ярні з Костянтином Кууском, засновником та головою ради громадської організації «На крилах надії України». Костянтин в цьому ролику грає камео, тобто самого себе. Хлопець розраджує дівчину та пропонує долучитися до його організації, але попереджає, що вона має дотримуватися девізу: «Ніколи не здаватися і не занепадати духом!». Після цієї зустрічі життя дівчини кардинально змінюється.

Костянтин Кууск розповів, що ролик покликаний підтримувати віру в себе, і навів приклад з власного життя. Він став інвалідом внаслідок автокатастрофи в 5-річному віці, але не опустив руки, а став займатися плаванням, легкою атлетикою. На його думку, ніколи не треба здаватися, а йти тільки вперед, не звертаючи увагу на тих, хто не вірить у ваші сили.

Костянтин Кууск говорить, що раніше не пробував себе в ролі актора, тому зніматися було доволі важко. Так, епізод, де він промовляє девіз «Ніколи не здаватися і не занепадати духом!», зняли лише з 25-го дубля. Для знімальної групи також ця співпраця була незвичною – вони ніколи не працювали з людьми з особливими потребами.

– Вони не знали, як спілкуватися зі мною. А я сказав, щоб спілкувалися, як зі звичайною людиною, я ж нічим не відрізняюся від інших. Це і є основне завдання цього семінару і кінокурсів – допомогти усвідомити учасникам, що ми нічим не гірші за здорових людей, – говорить Костянтин Кууск.

Ну а на першому занятті були присутні засновник студії «Sofit Studio» Антон Воробйов та оператор Артем Пилипчук, котрий працював над роликом «Пошук себе». Вони познайомили учасників семінару з різною відеоапаратурою. А головне – кожен зміг відчути себе на знімальному майданчику, клацаючи «хлопавкою» та викрикуючи: «Сцена один, дубль один, кадр один!».

У своїх роликах люди з особливими потребами хочуть висвітлити своє життя, свої проблеми та радості, а головне – основні постулати, за якими вони живуть: треба допомагати один одному та ніколи не опускати руки в складних ситуаціях.

Олексій Хижняк, один із відвідувачів семінару, розповів, що він уже бачив короткометражку і навіть почав працювати над сценарієм до свого фільму. В ньому буде продемонстрована історія хлопця, котрий має добре здоров’я, займається спортом і тому глузує з інвалідів. Проте фільм матиме добрий фінал.

“Кременчуцька ПАНОРАМА”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*