Представники влади спільно з громадськими організаціями допомагають людям з особливими потребами самореалізуватись

1 12 2 PreDstavnyky-vlady tumth 2. обмеженими фізичними можливостями, інвалідністю

1 12 2 PreDstavnyky-vlady tumth 1

Вінницька обласна громадська організація молоді з обмеженими фізичними можливостями «Гармонія» за підтримки управління у справах сім’ї, молоді та спорту Вінницької облдержадміністрації організували табір-семінар під назвою «Школа самостійного життя». В ньому взяли участь люди на візках з Козятина, Літина, Гайсина, Крижополя, Стадниці. Протягом тижня вони відвідували майстер-класи, вчились писати власні проекти.

Табір-семінар «Школа самостійного життя» цьогоріч працював за новою програмою під назвою «Активні громадяни». Дана школа створена для того, аби люди з обмеженими фізичними можливостями навчилися розуміти себе, будувати діалог, писати власні проекти і намагатися залучати якомога більше людей для вирішення нагальних питань.

Участь у проекті для багатьох учасників семінару стала своєрідним поштовхом для активних дій щодо зміни свого світосприйняття, роботи над собою, прагнення до повноцінного життя та надання допомоги іншим – зазначає керівник програми Раїса Панасюк.

«Сподіваємося, що цьогорічна програма табору надихнула кожного учасника. Що зміни починаються з кожного з нас, і потрібно продовжувати діяти. Ця Форма реабілітаційної роботи виявилась дуже вдалою та ефективною. На даний час в Україні вводяться в дію ряд реформ. І тому дуже важливо, щоб на різних рівнях приймались інклюзивні рішення (враховувались потреби людей з інвалідністю). Важливо, щоб люди з інвалідністю були активними учасниками економічних, політичних, економічних процесів громади. Для цього з’явилась можливість розвитку нового аспекту програми «Активні громадяни», який полягає в усвідомленні ідентифікації, вмінню налагоджувати діалог у Формуванні навичок гуртування громади навколо ініціатив громади. Саме це є значною додатковою можливістю для більш ефективної самореалізації та інтеграції молоді з інвалідністю у суспільство».

В рамках проекту «Активні громадяни» його учасники мали можливість відвідати різні місця громадського значення, побачити наскільки вони пристосовані для людей на візках. Також були заняття з ораторського мистецтва та з впровадження реформ місцевого самоврядування, для леді — майстер-клас з візажу.

Протягом тижня учасники писали власні проекти на соціальні теми. Багатьох турбує проблема дозвілля та відпочинку. Адже в районах люди з обмеженими фізичними можливостями переважно сидять вдома. Григорій Стахов зі Стадниці мріє створити дитячий майданчик.

У Козятині не вистачає клубу за інтересами, де можна було б не лише проводити дозвілля, а й вивчати іноземні мови. Представники Британської ради такою активністю учасників приємно здивовані, деякі з проектів обіцяють підтримати.

Підтримує ініціативність учасників школи самостійного життя і голова ОДА Валерій Коровій. Каже, ГО «Гармонія» завжди була активна, пропонує нові підходи для покращення життя інвалідів. А новостворені проекти вважає цілком реальними.

Вже у вересні відбудеться форум, під час якого буде обговорено питання доступності для людей з обмеженими фізичними можливостями в усіх сферах життєдіяльності.

Вінницька державна телерадіокомпанія

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*