Доторкнись і пізнай Україну!

1 06 6 12079683 1051502631551017 9148590062881974123 n 2. доступність, незрячих, порушеннями зору, інвалідністю

1 06 6 12079683 1051502631551017 9148590062881974123 n 1

Якою ж є Україна? Чи далеко з Луцька до моря? І де географічний центр Європи? Прості, здавалося б, питання, відповіді на які може легко дати й дитина, поглянувши на карту країни…

Людям, які не бачать, тепер це зробити допоможе адміністративна рельєфно-графічна адміністративна карта України, розроблена та виготовлена фахівцями ВГО людей з інвалідністю “Генерація Успішної Дії” та партнерами з Польщі – Studio Tyflografiki.

Презентація карти відбудеться 7-го жовтня о 14:00 у Книгарні «Є» (Київ, вул. Лисенка 3).

Про:

– забезпечення інформації в доступних для людей з інвалідністю форматах

– про сприйняття та навчання на дотик

– про досягнення рівності незрячих людей у суспільстві

під час заходу розкажуть:

Юлія Сачук – автор і керівник проекту “Право на доступність: досвід США в українських реаліях”

Анна Серпутько – викладач кафедри тифлопедагогіки НПУ імені Драгоманова

Представник Посольства США в Україні

партнери з Польщі:

Марек Якубовскі – експерт з тифлографіки, ознайомить з процесом виготовлення карт для незрячих людей в Польщі;

Анна Хоєцка представить досвід Польщі у навчанні незрячих людей, зокрема дітей, користуватися рельєфно-графічними картами.

Рельєфно-графічна карта України допоможе дітям і дорослим з порушеннями зору сформувати уявлення про Україну, її територію, адміністративний поділ, розташування відносно сусідніх кран, дізнатися, де знаходяться обласні центри, області, моря тощо.

Унікальна карта буде корисною вчителям, учням, викладачів та студентів з порушеннями зору, адже допоможе унаочнити навчальний процес, що в цілому сприятиме підвищенню якості освіти людей з порушеннями зору в Україні, їх успішній реалізації у професійній та повсякденній діяльності.

У процесі розробки дизайну та виготовлення карти було враховано вимоги універсального дизайну та дотримано міжнародних стандартів тифлографіки.

Карти будуть безкоштовно розповсюджуватися в школах, де навчаються діти з порушеннями зору, зокрема у Києві, Львові, Одесі, Харкові, а також серед зацікавлених осіб, які мають порушення зору.

Рельєфно-графічну адміністративну карту України було розроблено та виготовлено в рамках проекту “Право на доступність: досвід США в українських реаліях” Всеукраїнською громадською організацією людей з інвалідністю по зору “Генерація Успішної Дії”, за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні (програма “Гранти для учасників програм обмінів”) та під егідою Коаліції з протидії дискримінації в Україні.

ДЛЯ ДОВІДКИ

Всеукраїнська громадська організація людей з інвалідністю по зору «Генерація успішної дії» заснована в 2006 році ініціативною групою активної молоді після проведення в квітні 2006 року I Всеукраїнського форуму незрячої молоді. ВГО «Генерація успішної дії» поширює свою діяльність на територію всієї України та має осередки у більшості її областей.

Мета діяльності організації: реалізація і захист прав та основоположних свобод людьми з інвалідністю по зору, сприяння їх повному включенню до всіх сфер життя суспільства. Реалізація мети досягається через такі основні принципи: рівність можливостей, недискримінація, відкритість і доступність середовища, зобов’язання поважати та захищати права людини, повага до гідності, незалежний спосіб життя та солідарність.

Сайт організації – www.gud.org.ua,

Facebook – https://www.facebook.com/OrganizationGUD

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*