Коли український інтернет стане доступним для людей із вадами зору?

1 29 5 blind-web-users 2. вадами зору

Більшість українців вже звикла відпочивати, шукати матеріали для навчання та виконувати роботу в режимі онлайн. Проте для людей із вадами зору український інтернет є практично недоступним. Навіть сайти офіційних структур в Україні, на жаль, працюють без спеціальних сервісів для інвалідів зору.

Тим часом в ряді цивілізованих країн додатковий онлайн-функціонал для незрячих стає обов’язковим і затверджується на законодавчому рівні.

«З 25 жовтня в Ізраїлі починає діяти закон про адаптивність сайтів для інвалідів, – повідомляє it-фахівець з міста Бней-Брак Євген Штерн. – Він досить серйозний як за вимогами до сайтів, так і за розмірами штрафів. Для виконання вимог закону необхідно буде кардинально змінити стандарти верстки та впровадити ряд технологій — наприклад, автоматичне виділення активної області сайту, «онлайн-лупу», аудіо-дублювання та інші.»

«Цей закон стосується усіх видів сайтів, сторінок PDF, презентацій (договорів та комерційних пропозицій), відео-роликів, для яких необхідно створити обов’язкові субтитри, та іншого функціоналу», – повідомляє фахівець.

«За моїми оцінками, цей закон призведе до різкого стрибка цін на розробку сайтів в Ізраїлі, – впевнений Євген Штерн. – Аж до 200%, оскільки штрафи для розробників сайту істотні – 15000 $ за кожен сайт, що не відповідає закону.»

Високі стандарти власник міжнародної web-студії обіцяє впроваджувати і в Україні:

«Дані зміни торкнуться не лише сайтів для наших ізраїльських замовників. Ми повністю перейдемо на даний стандарт у всіх своїх проектах — в тому числі в представництвах Казахстану та України.»

За попередніми оцінками, кількість людей з вадами зору в Україні може сягати від 50 000 до 100 000 осіб. Це десятки тисяч пенсіонерів, підлітків, чоловіків та жінок для яких робота, навчання, пошук товарів в інтернеті поки що є недоступними.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*