Микола Кулеба закликає до міжвідомчої співпраці заради розвитку системи раннього втручання в Україні

1 15 4 b4b6ac340e061ac66f8518d597f54258 1449926912 extra large 2. раннього втручання

1 15 4 b4b6ac340e061ac66f8518d597f54258 1449926912 extra large 1

«Державна політика щодо дітей з інвалідністю має ґрунтуватись на принципах рівності дітей у своїх правах і бути спрямованою на запобігання дитячій інвалідності, підвищення ефективності діагностики лікування, надання дітям можливості найбільш повної участі в суспільному житті, розвиток особистості», – зазначив Уповноважений Президента з прав дитини, звертаючись до учасників міжвідомчої наради, організованої Міністерством охорони здоров’я України, на тему «Пілотне впровадження практики надання послуг раннього втручання для дітей».

Участь у нараді також взяли заступник Міністра охорони здоров’я України Шафранський В.В., Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Сушкевич В.М., член Правління Європейської Асоціації Раннього втручання Боавіда Х., представники громадських організацій, які працюють у сфері розвитку послуг раннього втручання.

Послуга раннього втручання – комплексна послуга, яка покликана об’єднати надання медичної, медико-реабілітаційної, психологічної, психотерапевтичної, логопедичної, соціальної допомоги в єдиний безперервний процес, що дозволить мінімізувати ризик інвалідизації дитини.

За даними Міністерства охорони здоров’я, в Україні щорічно 16-ом тисячам дітей вперше встановлюється інвалідність. «Ці цифри можуть бути значно нижчими, якщо буде розроблено і впроваджено в практику систему моніторингу розвитку дитини. Це світова практика. Досвід країн-лідерів у сфері дитячої медицини свідчить, що вчасне виявлення та діагностика є найбільш ефективним способом попередження інвалідизації дітей», – зазначив Микола Кулеба.

Він також висловив переконання в тому, що впровадження раннього втручання на базі пілотних регіонів дасть можливість набути фахової практики та спеціалізованих знань, необхідних для створення державної стратегії та застосування цієї діяльності в інших регіонах в Україні. «Я переконаний, що широкі скоординовані міждисциплінарні зусилля в різних секторах стануть частиною створеної та такої, що постійно модернізується, єдиної комплексної міжвідомчої системи раннього виявлення, реабілітації та соціальної адаптації дітей в Україні», – зазначив Уповноважений.

Під час заходу було презентовано перші результати впровадження послуг раннього втручання у регіонах України: Харківській, Одеській, Львівській та Закарпатській областях.

Офіційне інтернет-представництво Президента України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*