Прес-реліз: Різнокольорові хінкалі та імбирні пряники готували аутисти на різдвяному майстер-класі. «kids autism games», київ, аутист, соціалізація, фуд-терапія, person, indoor, wall, boy, child, human face, food, young, little, baby. A little boy that is eating some food

Київ. Цієї суботи 60 дітей з аутизмом, що є учасниками проекту Kids Autism Games і не тільки, мали змогу відчути дух прийдешніх свят та пройти чергове заняття з соціалізації за допомогою фуд-терапії. Для цього організатори проекту зібрали малечу в грузинському ресторані Мама-Гочі та надали можливість «по-різдвянські» покуховарити – під керівництвом команди ресторану та за допомогою батьків.

Діти проекту Kids Autism Games не вперше соціалізуються в столичних ресторанах – вони вже готували хачапурі по-аджарськи, бургери та лимонади. Цього разу вони ще з більшим захватом працювали з тістом для хінкалі – тим паче, що воно було різнокольоровим!

«Кожний кулінарний майстер-клас для нашої малечі – це значна подія. Яка допомагає спробувати щось нове, адже ці дітки дуже обережно та прискіпливо відносяться до нової їжі, деякі дотримуються особливих дієт – ділиться враженнями один з ініціаторів проекту директор благодійного фонду «SPORT for PEACE» Наталя Мартіашвілі. «Особливі діти теж люблять свята і смачно поїсти. Тому ми дуже вдячні ресторану «Мама-Гочі» за різдвяну Грузію для наших дітей. Куховарство – це перш за все творчість, а діти творчі всі, незалежно від особливостей розвитку. Головне – знайти підхід і тоді справжня різдвяна казка відкриється перед вами!»

Готували все як справжні кухарі – спочатку тісто, потім фарш. Щоб хінкалі були кольоровими, в тісто добавляли натуральні барвники – шпинат, щоб отримати зелений колір, та буряк, щоб тісто було червоним. В фарш обов’язково додавали бульйон, якщо хінкалі з м’ясом, або молоко, якщо з сиром. Дітлахи поділилися рецептом різдвяних хінкалі для всієї сім’ї (16 штук – 4 порції):

Для тіста:

Борошно – 640 гр; вода – 112 гр; олія рослинна – 24 гр; сіль.

Для фаршу:

свинина – 160 гр; телятина – 240 гр; часник – 32 гр; кінза – 80 гр; сіль і спеції – 16 гр; бульйон – 16 гр.

«Коли ми починали спортивний проект KidsAutismGames ми і не сподівались, що так багато людей будуть нас підтримувати, стануть справжніми друзями», – розповідає Інна Сергієнко, мама одного із учасників майстер-класу та засновник фонду допомоги дітям з аутизмом «Дитина з майбутнім». «Проекту лише 11 місяців, але він вже давно переріс своє «спортивне» призначення. Сьогодні він дарує радість і в спорті, і в творчості, і в кулінарії не лише своїм членам, але й будь-яким дітям з особливостями, які долучаються до заходів проекту. Бо кожен такий захід може стати для особливої дитини дверима в новий для нього світ, де є друзі, люблячі батьки та суспільство, що розуміє».

Такі заходи, як кулінарні майстер-класи, допомагають дітям з аутизмом соціалізуватися, покращують моторику і розширюють кулінарні вподобання. Діти вчаться бути командою, комунікувати, налагоджувати спілкування, а також пробують та звикають до нових страв, що дозволяє розширити їхній раціон харчування. Проект KidsAutismGames має соціальний вектор, адже розповідає суспільству, що всі ми різні та закликає до толерантності.

KidsAutismGames – це спільна ініціатива Фонду «Дитина з майбутнім», Благодійної організації «SPORT for PEACE» та державного підприємства «Національний спортивний комплекс «Олімпійський». Проект почав свою діяльність на початку лютого 2017 року. Щотижня професійні тренери «SPORT for PEACE» тренують 60 дітлахів з аутизмом у зеленому серці НСК «Олімпійський». Такі тренування були розроблені спеціально, щоби через ігрові змагання навчити дітей взаємодіяти між собою, розвинути моторику, поліпшити фізичний стан дітей та привити їм любов до занять спортом.

Контакти для ЗМІ: Тетяна Савіцька, (067)2464099 або

Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім»