На факультеті соціальної педагогіки ЗНУ опановують досвід інклюзивної освіти

1 09 3 IMG 0745 1 2. аутизмом, інклюзивної освіти

  1 09 3 IMG 0745 1Днями на факультеті соціальної педагогіки та психології Запорізького національного університету відбувся вебінар з теми інклюзивної освіти. Організатором заходу виступили представники Інституту спеціальної педагогіки Національної академії педагогічних наук України та Міністерство освіти і науки України.

Участь у заході взяли: кандидат педагогічних наук, доцент кафедри соціальної педагогіки Оксана Турська, кандидат педагогічних наук, викладач цієї ж кафедри Тетяна Соловйова, завідувач навчальної лабораторії соціальної педагогіки та психології Наталія Мамай, а також запрошені гості – завідувач психолого-медико-педагогічної консультації Жовтневого району міста Запоріжжя, дефектолог, вчитель-методист вищої категорії Тетяна Очеретнюк, вихователь Комунарського відділення реабілітації дітей-інвалідів Валентина Баба.

У рамках проведення вебінару фахівці обговорили питання алгоритму діяльності міждисциплінарної групи супроводу дітей із аутизмом. Зокрема, мова йшла про практичні кроки впровадження дієвого супроводу дітей із аутизмом в освітньому просторі, створення сприятливих умов для їхнього перебування в дошкільному навчальному закладі та шляхи підвищення адаптивних можливостей. Жваву полеміку викликала алгоритмізація діяльності учасників групи супроводу та їхня командна взаємодія в рамках освітнього процесу дитини з аутизмом.

  1 09 3 IMG 0744 2Треба констатувати той факт, що в Запоріжжі цей напрям діяльності знаходиться в зародковому стані. Окремі спеціалісти намагаються допомогти дитині з аутизмом та її родині, але стикаються з відсутністю налагодженої системи взаємодії різних структур та інстанцій. Така координація спільних дій має сприяти соціалізації дитини в освітньому просторі.

Під час вебінару присутні мали можливість поставити питання практичним психологам і соціальним педагогам щодо діагностики та корекції відхилень в означеної категорії дітей, взаємодії з іншими фахівцями та родиною, яка виховує дитину з обмеженими можливостями. Присутні висловили схвальні відгуки з приводу проведеної презентації в рамках теми, у якій детально були висвітлені кроки з оптимізації ресурсів середовища та розглянуті приклади занять із корекційно-розвиткового напряму.

Декан факультету соціальної педагогіки та психології, доцент Ольга Пономаренко підкреслила важливість проведення таких заходів для підвищення рівня практичних знань соціальних педагогів ЗНУ, які вони можуть набути без відриву від викладацької діяльності. «Ми вдячні фахівцям Міністерства освіти і науки України та Інституту спеціальної педагогіки НАПН України, які приділяють багато уваги розвиткові таких вузьких напрямів, як інклюзивна освіта. Наш факультет готує фахівців для роботи з дітьми з особливими потребами, тому під час вебінарів викладачі мають чудову можливість знайомитися з передовими методиками та досвідом роботи як українських педагогів, так і закордонних фахівців цієї галузі, обмінюватися думками з колегами задля основної мети – соціальної адаптації дітей та включення їх у повноцінне життя соціуму».

Представники факультету соціальної педагогіки та психології Запорізького національного університету планують зробити заходи, присвячені темі інклюзивної освіти, традиційними. Зокрема, це надасть можливість підвищувати свої професійні вміння та навички завдяки безпосередньому спілкуванню з фахівцями різних галузей педагогічної та психологічної діяльності.

За інформацією прес-центру ЗНУ

Міністерство освіти і науки України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*