На колегії управління освіти і науки ОДА обговорили досягнення та перспективи упровадження інклюзивної освіти на Черкащині

1 04 3 24834403 2. особливими освітніми потребами, інвалідністю, інклюзивної освіти

  1 04 3 24834403 1

Наразі питання розвитку інклюзивної освіти в Україні набуває високої пріоритетності. Нещодавно відбулася прес-конференція Уповноважено Президента України з прав дитини Миколи Кулеби, де він висвітлив результати моніторингового дослідження функціонування системи інтернатних закладів та закладів соціального захисту дітей, проведеного ним спільно з Всеукраїнською громадською організацією „Україна без сиріт”. За даними означених досліджень, в середньому в Україні кожні 3 дні 250 дітей влаштовуються до закладів інституційного догляду, а кожна 35 дитина в Україні є вихованцем інтернатного закладу певного типу.

Питанню здобуття освіти категорійними дітьми було присвячене засідання колегії управління освіти і науки облдержадміністрації, що відбулося 2 березня 2016 року на базі Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників за участі керівників органів управління освітою та структурних підрозділів.

Відкриваючи захід, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Валерій Данилевський відзначив актуальність та незворотність процесу упровадження інклюзивної освіти. Водночас закликав присутніх долучатися до міжнародної співпраці, зокрема, що стосується обміну досвідом упровадження означеної форми навчання, участі у грантових проектах задля вирішення питання фінансування. «Інклюзія має бути втілена в життя у повній мірі», – зазначив начальник управління освіти і науки.

Заступник начальника управління освіти і наук Оксана Сімушіна окреслила коло питань порядку денного та акцентувала увагу присутніх на різносторонній співпраці з державними та громадськими організаціями, батьківською спільнотою щодо різних аспектів упровадження інклюзії. Також Оксана Іванівна розповіла роботу з навчання та методичного супроводу педагогів, які займаються упровадженням інклюзивної освіти на Черкащині. Заступник начальника наголосила на необхідності проведення просвітницької та роз’яснювальної роботи серед батьківського загалу щодо потенціальних можливостей та переваг інклюзії.

Про функціонування інклюзивного ресурсного центру доповіла завідувач обласної психолого-медико-педагогічної консультації Світлана Скляр. Так, Світлана Василівна розповіла, зокрема, про роботу ІРЦ, очолюваної нею комісії з надання послуг консультування щодо супроводу навчання дітей за інклюзивною формою навчання. Означила нормативно-правову базу питання. Також Світлана Скляр наголосила на необхідності запровадження інклюзивного навчання ще в дошкільних навчальних закладах, адже це надасть дітям можливість швидше адаптуватися до навчання в загальноосвітніх навчальних закладах.

З досягненнями та перспективами розвитку інклюзивної освіти в області присутніх ознайомила заступник начальника відділу дошкільної, загальної середньої освіти та виховної роботи управління освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Шевченко. Тетяна Олександрівна доповіла, що за даними обласного інформаційно-аналітичного центру станом на 01.01.2016 в області налічується 208 085 дитячого населення, серед якого з вадами психо-фізичного розвитку нараховується 28 741 дитина.

Органами управління освітою обліковується 4 353 дитини з особливими освітніми потребами, у тому числі 2 217 дітей-інвалідів.

З метою належного психолого-педагогічного вивчення, виявлення та надання відповідних рекомендацій з організації навчання, виховання і корекційно-розвиткової роботи з дітьми, які мають порушення психофізичного розвитку в області функціонує обласна та 26 районних і міських психолого-медико-педагогічних консультацій (далі – ПМПК). Протягом 2015 року консультантами ПМПК області виявлено та обстежено 5 838 дітей означеної категорії, 3 430 з яких виявлено вперше. Протягом 2015 року проведено 480 діагностичних засідань ПМПК. Разом з цим фахівцями ПМПК проведено 3 602 індивідуально-корекційні заняття з дітьми, які мають розлади мовленнєвої, емоційно-вольової, інтелектуальної сфери, 3 265 консультацій для батьків, 1 450 – для педагогів, 266 – для спеціалістів органів управління освітою, 220 – для спеціалістів служб у справах дітей, 177 консультацій для медичних працівників.

Для забезпечення права дітей з особливими потребами на якісну освіту в області функціонує 2 санаторні ДНЗ для дітей з латентною туберкульозною інфекцією, 8 закладів компенсуючого та 31 комбінованого типу. У закладах виховуються, проходять реабілітацію та корекцію фізичного розвитку 2 103 дітей. На базі ДНЗ спеціального типу працюють консультативні пункти для батьків, які виховують дітей з порушеннями мовлення, опорно-рухового апарату, розумового розвитку, зору.

Позашкільну освіту здобувають 944 дитини з інвалідністю.

Функціонує 22 інтернатні навчальні заклади, які надають якісні освітні послуги понад 3,2 тис. дітям різних категорій. Серед них 4 санаторні школи-інтернати для дітей, хворих на неспецифічні захворювання органів дихання, травлення, серцево-судинної системи та для дітей, хворих на сколіоз, 10 спеціальних загальноосвітніх шкіл-інтернатів для дітей, які потребують корекції розумового, фізичного та психічного розвитку, 3 навчально-реабілітаційні центри для дітей із складними вадами розвитку. Всього у цих закладах якісну освіту та реабілітацію забезпечено 1 075 дітям означеної категорії, з них 334 – діти з інвалідністю.

Також Тетяна Шевченко розповіла про зміни в системі освіти. Так, 19 лютого 2016 року прийнято рішення сесії обласної ради про реорганізацію Чигиринської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Черкаської обласної ради у навчально-реабілітаційний центр. Отже, з вересня 2016 року заклад буде працювати у новому статусі.

З 2013 року Черкащина бере участь у реалізації проекту „Інклюзивна освіта: крок за кроком”, який ініційовано Всеукраїнським Фондом „Крок за кроком”, і реалізується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID серед шести областей України.

У результаті реалізації проекту на базі Черкаської ОПМПК у 2015 році відкрито Інклюзивний ресурсний центр (ІРЦ). Завдяки функціонуванню центру та тісній партнерській взаємодії освітян з державними та громадськими організаціями області, батьківською громадськістю діти з особливими освітніми потребами мають змогу отримувати більш якісну освіту і соціальну адаптацію в умовах інклюзивного навчання. В ІРЦ зосереджено необхідні ресурси, обладнання, літературу для роботи з дітьми означеної категорії, створено базу даних ресурсів, послуг і закладів з інклюзивним навчанням.

Проведено роботу щодо пристосування навчальних закладів до потреб дітей-інвалідів, які пересуваються на візках. Із 1 101 приміщення навчальних закладів області у 853 (77%) обладнано пандуси.

Вивчається потреба підвозу дітей до навчальних закладів, зокрема дітей з особливими потребами. У 2015-2016 навчальному році 176 шкільних автобусів забезпечують підвіз учнів сільської місцевості до навчальних закладів, відповідно до потреб один з них (Монастирищенський район) пристосований для перевезення дітей з інвалідністю.

Як зазначає Тетяна Олександрівна, наразі із 4 353 дітей з особливими освітніми потребами, 541 дитина навчається на індивідуальній формі навчання, 70 дітей – на інклюзивній формі, 3 710 дітей охоплені іншими формами навчання. В області проводиться робота щодо розширення мережі закладів з інклюзивним навчанням дітей. Кількість таких закладів порівняно з 2014-2015 навчальним роком зросла майже на третину і нараховує 52 (39 – загальноосвітніх, 13 – дошкільних навчальних закладів). Відповідно збільшилась кількість дітей, охоплених інклюзивною формою навчання, яких наразі нараховується 102 особи (було 67). З них 70 дітей навчається у загальноосвітніх закладах, 32 – у дошкільних. Краще така робота організована органами управління освітою м. Черкас, де інклюзивне навчання організовано для 56 дітей у 10 загальноосвітніх і 13 дошкільних навчальних закладах, та Черкаського району (19 дітей у 12 загальноосвітніх навчальних закладах). У 3 загальноосвітніх навчальних закладах м. Умані інклюзивну освіту забезпечують 8 учням.

Для забезпечення належного навчально-виховного процесу дітей з особливими потребами у загальноосвітніх навчальних закладах введено 26 посад асистента вчителя (у 2014-2015 навчальному році було 18). Найбільше створено таких посад у навчальних закладах м. Умані (7), Черкас (5) та у Христинівському районі (3).

Крім цього, на базі Черкаської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №8 Черкаської міської ради та Черкаської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ст.№3 Черкаської міської ради створено 2 інтегровані (спеціальні) класи для дітей із затримкою психічного розвитку та з порушенням опорно-рухового апарату.

Присутні керівники органів управління освітою долучилися до обговорення нагальних проблем та поділилися здобутками щодо впровадження інклюзії. Так, начальник управління освіти і науки департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Євген Степко розповів про упровадження досвіду грузинських колег, які сконцентрували свої зусилля не так на навчанні категорійних дітей, як на їхній соціалізації та пристосуванні до суспільства з відповідним супроводом. Як зазначив Євген Петрович, інклюзивна форма навчання також практикується в дошкільних навчальних закладах міста, що спрощує інтегрування дітей в соціум, перехід в початкову школу.

Департамент освіти і науки ЧОДА +ФОТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*