Самозайнятість людей з інвалідністю

1 26 3 825412 2. інвалідністю

  1 26 3 825412 1З метою сприяння соціальній та трудовій адаптації осіб з інвалідністю та для більш дієвої допомоги цій категорії громадян у вирішенні питань щодо їх зайнятості 23 червня на базі Донбаського міжрегіонального центру професійної реабілітації інвалідів (ДМЦПРІ) організовано та проведено спільний виїзний захід – семінар «Самозайнятість людей з інвалідністю». В заході взяли участь працівники ДМЦПРІ, представники Донбаської державної машинобудівної академії (ДДМА) та Краматорського міського центру зайнятості (КМЦЗ).

Цей цільовий захід організовано для інвалідів – слухачів курсів, випускників, переселенців, які перебувають в центрі. Для багатьох присутніх в рекомендаціях МСЕК показана надомна праця, саме у них є можливість організувати для себе роботу в домашніх умовах. Тому таку категорію осіб особливо зацікавила тема цього заходу.

Захід відкрила директор ДМЦПРІ, депутат Краматорської міської ради Світлана Фоміна. Вона привітала присутніх та розповіла зворушливу історію присутнього хлопця-візочника, який не тільки не змирився з інвалідністю, а напроти, поділився з присутніми корисними порадами з власного досвіду щодо самозайнятості з використанням персонального комп’ютера та мережі Інтернет.

Начальник відділу активної підтримки безробітних Наталія Ковалько проінформувала присутніх про соціальні послуги, які надає служба зайнятості, та про матеріальне забезпечення на випадок безробіття, в тому числі, освітила питання започаткування власного бізнесу за допомогою одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності та вирішення питання працевлаштування шляхом самозайнятості. Також вона ознайомила присутніх з актуальними вакансіями на поточну дату. А інформаційний куточок Краматорського міського центру зайнятості, що розташований в ДМЦПРІ та постійно оновлюється актуальною інформацією, поповнився двома книжковими екземплярами: посібником «Підприємництво: крок за кроком» та методичним посібником для майбутніх підприємців «Азбука початківця-підприємця. Як почати власну вправу».

Сергій Ковалевський – професор, доктор технічних наук ДДМА, доповів про реалізацію спільного проекту ДДМА та ДМЦПРІ «Науково-освітньо-виробничий соціально-адаптивний комплекс». Мета цього комплексу – забезпечення і розвиток соціально-адаптаційних програм для осіб з обмеженими фізичними можливостями на основі створення комплексної програми безперервної освіти для інвалідів.

Тематика семінару виявилася своєчасною та цікавою для присутніх, про що свідчить безліч питань, на які відповіли запрошені фахівці та інвалід-візочник, що вже успішно вирішив питання самозайнятості. Атмосфера семінару була доброзичливою, що дало змогу майже всім присутнім поспілкуватися та обговорити злободенні проблеми, які їх хвилюють. А отримані відповіді, безумовно, дозволять особам з інвалідністю, врешті-решт, повірити в свої сили та спробувати вирішити питання свого подальшого працевлаштування через самозайнятість.

Краматорський міський центр зайнятості

Донецька обласна служба зайнятості

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*