У День Покрови Пресвятої Богородиці в приміщенні Чортківської школи – інтернат нове дихання отримав Чортківський районний комунальний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Дорога в життя»

1 17 04 2. обмеженими можливостями, реабілітації

  1 17 04 1Діти з обмеженими можливостями… У них різні долі, характери та уподобання, але усім їм притаманні невинність, доброта, щирість. У їхніх серцях вічно живе любов до всіх та кожного. Вони не знають та не розуміють зла, ненависті та брехні. У них немає повноцінного життя як у здорових дітей, але не зважаючи на це, у них ніхто не може відібрати право на життя, повагу, здобуття освіти. Вони мають бути повноправними членами суспільства. У допомозі маленьким чортківчанам, які з дитинства навчилися жити з складними хворобами, об’єдналися районна і міська влада, меценати, люди доброї волі…

Центр відкрили ще у 2004 році, але через відсутність приміщення до сьогодні хворі діти знаходилися у підвалі Чортківської міськради, де не було ні води, ні каналізації, ні належного освітлення, а стіни – вкриті грибком. На одній із сесій Чортківської міськради центру передали на баланс приміщення колишнього військового тренажеру, проте будівля потребує реконструкції та капітального ремонту. Потреба ж у центрі соціальної реабілітації для особливих дітей в районі на сьогоднішній день була велика. Тому голова Чортківської райдержадміністрації С.Кобіс, дізнавшись про критичну ситуацію з приміщенням для дітей з обмеженими можливостями запевнив, що спільними зусиллями це питання зрушиться з місця. І так – з дня у день, за сприяння керівників району С.Кобіса та В.Заліщука, прокурора Чортківського району Б.Іжука, депутатського корпусу районної ради, благодійників, батьків дітей, керівника центру М.Анісенко робились послідовні кроки для переселення дітвори з непристосованого для реабілітації приміщення. «Ганьба нам усім, що діти перебувають досі в підвалі! Це – не реабілітація, а місцеперебування дітей», – щоразу стверджував С.Кобіс, коли мова заходила про «Дорогу в життя».

І ось знаково – у День Покрови Пресвятої Богородиці в приміщенні Чортківської школи – інтернат нове дихання отримав Чортківський районний комунальний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Дорога в життя».

З щирими зиченнями настільки важливих і потрібних для дітей – здоров’я, душевного спокою звернулися до маленьких чортківчан районні керівники С.Кобіс, В.Заліщук, прокурор району Б.Іжук, директор Чортківського педагогічного училища ім.О.Барвінського Р.Пахолок, протосинкел Бучацької єпархії УГКЦ о. В.Заболотний, ієрей церкви Святої Покрови А. Левкович. Звичайно ж, у такий непересічний день світська влада не залишила дітвору без подарунків – і потрібні побутові речі: телевізор, порохотяг, і сертифікат на придбання апарату УВЧ-терапії, і смачні продукти харчування горою мостились у вході до приміщення центру, чекаючи свого використання в користь дітвори. Святі отці поблагословили добрий почин і освятили кімнати реабілітаційного центру.

«Батьки дітей з психічними та фізичними вадами, як ніхто інший потребують державної підтримки. Дане відділення, так званого денного догляду, дозволить їм не хвилюватися за дітей протягом робочого дня. На виконання соціальних ініціатив Президента ми повинні забезпечити дітей з особливими потребами не тільки комплексом реабілітаційних заходів, а й харчуванням та навіть денним сном», – зазначив голова Чортківської РДА С.Кобіс.

Не один присутній на відкритті центру витер мовчазну сльозу… Тяжко-тяжко зітхаючи, батьки дітей з обмеженими можливостями стояли поруч своїх янголят, що тішились подарунку дорослих щиро і невимушено… То ж хай стане «Дорога в життя» справжнім осердям доброти, де пануватиме мир і злагода, а діти відчувають свою потрібність і їхня важка ноша хоч трішечки стане легшою завдяки людям небайдужої душі…

Чортківська районна державна адміністрація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*